Николай МалиновНа 4 януари в българската столица бе тържествено отбелязана

...
Николай МалиновНа 4 януари в българската столица бе тържествено отбелязана
Коментари Харесай

За властта, която не знае кой е освободил България от турско робство 

Николай Малинов

На 4 януари в българската столица бе тържествено маркирана 145-та годишнина от освобождението на София, което целият български народ знае, че е избавление от турско иго по време на Руско-Турската война от 1877-1878 година Като уредници на честването бяха оповестени съдружие,,Приятелите на Русия “ – Александър Невски, фондация,,Героите на България ” и Столична община. Активно присъединяване взеха членове на Националното придвижване,,Русофили ” и представители на политическата партия,,Русофили за Възраждане на Отечеството “, както и на техни структури от страната. Присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати от Българската социалистическа партия и Иван Таков, началник на нейната Столична организация, представители на цивилен организации, български интелектуалци и другари на Русия.

Програмата бе много наситена с паметни събития: признателен молебен в храм,,Света Неделя “, отслужен по поръка на патриарх Неофит от свещеник Поликарп, литийно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на военачалник Гурко и на Цар Освободител, както и пред паметника на Българските опълченци.
Искрената признателност на столичната общност към сестринска Русия за освобождението на София от османско робство откри почтено отражение в словата на свещеник Поликарп, на ръководителя на Столичната организация на Българска социалистическа партия Иван Таков и на ръководителя на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова. 

За същинските другари на Русия в България тържествата бяха помрачени от някои набиващи се на очи опити за манипулативно показване на историческото освобождение на София преди 145 години. От един от оповестените уредници – Столична община, чийто кмет е от евроатлантическата партия ГЕРБ, по този начин и не се появи нито един представител. Официалната гала бе извършена не пред паметника на Цар Освободител или пред паметника на военачалник Гурко, а пред паметника на Българските опълченци. Гнетящото безмълвно обръщение, че София е освободена не от съветските войски, а от българските опълченци, откри удостоверение в някои от произнесените речи. Дори вицепрезидентката Йотова отдаде респект единствено пред българските опълченци, което кореспондира с внушението, че надали не българите сами са освободили София. 

Съпричастието на българската власт към подмяната на нашата история заслужава пренебрежение. Слугинската амнезия на българската власт заслужава подбив. Опитът да бъде заличена благодарността на българския народ към нейния избавител Русия е презрян. Това са изводите за българската власт, които може да направи всеки българин, уважаващ и българската история и себе си.

Горчивината от метода на осъществяване на тържествата за Освобождението на България бе в допълнение подсилена от представянето на честването в електронните медии на страната. В тях бе обявено, че в столицата е маркирана 145-годишнината от Освобождението на София, само че по този начин и не загатнаха от кого е освободена, нито пък кой е я освободил. Допълнено бе и това, че във всички столични храмове е отслужена благодарствена литургия, само че без да се споделя на кого е отдадена тази благодарствена литургия. 

Този фасон на отразяване на Освобождението на София от османското робство от съветските войски за следващ път сподели, че следените от така наречен,,колективен Запад ” български медии са превърнати в рупор за промиване на мозъците на българите, за изличаване на тяхната историческа памет, за размиване на личната им славянска и християнска еднаквост, за втълпяване на ненавист към държавата-ядро на Православната цивилизация – Русия. 

За следващ път сме очевидци на все по-разрастващата се бездна сред власт, в тази ситуация Столична община и вицепрезидент и медии от една страна и Българската Православна Църква, гражданско общество и народ от друга. За страдание тези диспропорции не престават да се виждат и в думите и делата както на Министерски Съвет по този начин и на Парламент и Президентство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР