Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj

...
Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj
Коментари Харесай

Роден е Николай Коперник

Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis, на полски: Mikołaj Kopernik, на немски: Nikolaus Kopernikus) е полски математик и астроном от времето на Ренесанса, живял в провинция Кралска Прусия, част от територията на Кралство Полша, и писал основно на латински. Той е първият Ренесансов академик, който предлага хелиоцентричната система като по този метод поставя Слънцето вместо Земята в центъра на Вселената.
Първото ревю на своята система той прави в ръкопис от към 40 страници, който се популяризира след 1514 година Най-важното съчинение на Коперник, „ За въртенето на небесните сфери “ (De revolutionibus orbitum coelestium), оповестено малко преди неговата гибел през 1543 година, постоянно е одобрявано за началото на актуалната астрономия, на Коперниковата гражданска война и на научната гражданска война като цяло. Работата на Коперник подтиква последвалите научни проучвания, трансформирайки се в основен миг от историята на науката.
Един от универсалистите на Ренесанса, с изключение на астроном Коперник е и математик, доктор, полиглот, лингвист, преводач, художник, католически свещеник, правист, държавен чиновник, офицер, посланик и икономист. Макар астрономията да е единствено странично занятие измежду множеството му действия, тъкмо в тази област той оставя своето най-трайно завещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР