Николай Чудотворец е един от най-почитаните християнски светци сред славянските

...
Николай Чудотворец е един от най-почитаните християнски светци сред славянските
Коментари Харесай

Как се празнува Никулден в Европа?

Николай Чудотворец е един от най-почитаните християнски светци измежду славянските нации. В западноевропейските страни този празник също се отбелязва по доста любопитен метод. На доста места в Европа - Николай Чудотворец е прочут като настойник на децата и е прототип на Дядо Коледа.

Sofia24.bg ще ви опише по какъв начин честват хората на Стария континент. 

Франция

Свети Никола е патрон в районите Лотарингия и Френска Фландрия.  Там подаръците разнася магаре с кошници, което обикаля къщите на послушните деца. На 6 декември цялото семейство се събира дружно. 

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание, особено за вярванията на германоезичните нации. Вярва се, че Крампус залавя децата, които не слушат. Вярва се, че Свети Никола пази малчуганите. Децата оставят плетен ботуш до камината, с цел да получат сладки или играчки.

Холандия и Белгия

Денят на Свети Никола, прочут като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните елементи на Холандия и на 6-ти в южните райони, както и в Белгия.

Празникът е обвързван подаряването на подаръци на дребните деца. Всяко дете би трябвало да остави обувките си до камината или пред входната врата, като сложи в тях захар, морков или ябълка за коня на Свети Никола. Малчуганът пък получава в подмяна дребен подарък, в случай че е било чинно през годината.

Хърватия, Словакия, Полша

В тези страни Свети Никола още веднъж носи дарове, само че той постоянно е съпровождан от плашещия му асистент, който следи кои деца са били послушни и кои палави. Добрите деца получават подаръци под възглавницата или на перваза на прозореца, докато лошите - пръчка, която родителите да могат да употребяват, с цел да ги дисциплинират.

Чехия

В Чехия две групички от хора обикалят градовете. Първата е от хора, които са облечени като Свети Никола, който обаче е изобразен като ангел. Другата групичка от хора са облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На положителните се раздават сладкиши, а на неприятните се дава картоф.

Италия

На Апенините Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. На 6-ти декември се организира, по този начин наречения " Ритуал на неомъжените “. Тук хората считат, че светеца пази освен децата, само че и девиците. Италианците имат вяра, че неомъжените дами, които желаят да намерят брачен партньор, би трябвало да участват на ранната утринна молитва в базиликата “Св. Никола ", по времето на която би трябвало да  обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че в случай че светецът е благоразположен девойката ще открие подобаващ брачен партньор до една година. В доста райони на страната се организират паради, като Свети Никола идва с каляска и носи дарове на децата.

Португалия

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като настойник на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се назовава " Николинас “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР