Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Художник обезсмърти певци и музиканти по стени и скали

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по
Радио Пловдив,

Уникален човек и създател е художникът Стойко Гагъмов, чиито корени са от Асеновград. Той е живял в Пловдив, а от две години е гражданин на село Брестовица и незабавно е преобразил улицата, на която живее, параклисите и фасадата на читалището. Дарбата да рисува е наследил от дядо си Стойко, на който е кръстен и който преди време е рисувал всички карети в Асеновград, тъй като не му разрешавали да рисува икони.

60-годишният художник се прочу и с портретите на славни българи, които изрисува по скалите на родното Черноморие и даже попадна в новинарските излъчвания на малките екрани. Цяло лято Гагъмов е с четка край крайбрежията на Приморско, където към този момент има негова изложба навън с над 300 портрета на наши и международни герои. Избрал е обичания си град, тъй като 24 години е бил избавител на морето, познава добре региона и е получил позволение от локалната администрация за галерията си навън. Най-много й се радвали чужденците, които не спирали да се снимат пред изрисуваните скали.

Името му е известно и на остров Тенерифе, град Санта Круз, където рисунките му се простират върху 2400 кв. метра вълнолом до голямо пристанище. Неговият почерк се вижда и на доста места по тепетата в Пловдив, както и на огромни публични здания в Батак, Асеновград, селата Йоаким Груево, Триводици, Брестовица и даже родопското Полковник Серафимово. Там на постройката на читалището е нарисувал портрет на известния родопски артист Георги Чилингиров и гайдаря Георги Мусорлиев, родени в селото.

Тази пролет на постройката на кметството в село Триводици, община Стамболийски, нарисува портрет на неповторимата Надка Караджова, известна като Славея на Пазарджишко. По скалите в Приморско е изрисувал ликовете на фамозния кларнетист Петко Радев, световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, а в Малко Търново има негов портрет на певицата Магда Пушкарова - „ Чародейката на Странджа “. Нарисувал е портрети на Недялка Керанова, Радка Кушлева и царя на кларнета Георги Коев от Мало Конаре, Пазарджишко.

Стойко Гагъмов признава, че най-вече до момента е рисувал портрети в големи размери на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и небесния покровител на българите Свети Иван Рилски. Негово дело е портретът на Левски по пътя Асеновград-Смолян, който приключи предходната година. В странджанското село Фазаново по избор на локалните е нарисувал Александър Стамболийски, а на кметството в село Йоаким Груево - голям портрет на българския просветник Йоаким Груев.

Тези дни Стойко се прибра от морето в Брестовица и се захвана да разкрасява улицата, на която живее. На една от каменните огради по избор на притежателите е нарисувал портретите на Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Тодор Колев и в този момент това са най-известните артулици в Брестовица. Използва единствено автобои, тъй като устоят най-дълго на атмосферни условия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР