Николай БЕРИЕВСКИ е роден на 24 март 1990 г. Завършил

...
Николай БЕРИЕВСКИ е роден на 24 март 1990 г. Завършил
Коментари Харесай

Трябва да започнем дискусията за повишаване на доходите на младите

Николай БЕРИЕВСКИ е роден на 24 март 1990 година Завършил е Първа частна софийска британска гимназия, магистър е по стопанска система от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ". Международен секретар на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия от април 2016 година, а от май същата година е и член на Бюрото на Младите европейски социалисти. През май т.г. бе определен за ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия. Секретар на Съвета по външна политика, сигурност и защита към Народно събрание на Българска социалистическа партия

"Не сме се отказали от културния чек и тематиката за доброволчеството "

- Г-н Бериевски, Българска социалистическа партия показа своята идея на "Визия за България. Не е ли прекомерно упорит този план и до каква степен е реализируемо всичко, което е написано в него?
- Това е план, който цели да запознае жителите на България с това по какъв начин биха могли да се случат нещата. В този документ има много конкретика. Целта не е да посочим единствено няколко съответни решения, а по-скоро за стартира полемиката по проблемите, по всички значими за обществото тематики. С тази визия не целим просто да предложим опция на ГЕРБ, желаеме да стартира общонационален спор по всички наболели въпроси. Ние сме най-бедната страна в Европейски Съюз, първи сме по смъртност, преди всичко сме по най-ниска раждаемост, демографският срив е в извънредно огромни мащаби... Ако не стартираме занапред да мислим за 10, за 20, за 30, за 50 години напред, нашата нация просто ще изчезне.
- Като ръководител на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия кои от секторите смятате, че би трябвало да получат предпочитан акцент в тези полемики?
- Приоритетен акцент би трябвало да получат безусловно всички браншове. Това, че сме младежи, не значи, че би трябвало да се концентрираме единствено и само в така наречен юношески политики. За нас всичко е значимо. Става въпрос за бъдещето на България. Ние ще останем да живеем в тази страна, само че би трябвало да има какво да задържа младежите да живеят и да се развиват тук. А с цел да има какво да ни задържи, би трябвало да работим във всички браншове, всички са от основно значение и са взаимосвързани.
- На пръв взор в концепцията отсъстват оферти като културния чек, отсъства думата "доброволчество "... Това са неща, които Българска социалистическа партия е застъпвала, има ли оттегляне по тематиката? Какво бихте желали да добавите в тази визия като младежка организация?
- Това, че във визията отсъстват тези неща, не значи, че сме не запомнили за тях. Продължаваме да настояваме за културните чекове, доброволчеството също е значимо. Дискусията по тези тематики върви на доста други равнища. Не се отхвърляме от тях. В документа има друга концепция, защитавана от нас - за подоходното фамилно облагане, което отново визира младежите.
Какво бихме желали да включим още ли? Би било добре да стартираме полемика за повишение на приходите на младежите в страната. Мисля, че половината от връстниците ми са в чужбина, в случай че не и повече. Всички ние би трябвало да стартираме да работим за повишение на приходите, защото ниските приходи са една от главните аргументи те да отпътуват в чужбина. Качеството на образованието също е претекст, аз обаче бих желал да се фокусираме към приходите. Тяхното повишение е от извънредно значение и това, несъмнено, няма да стане с стопански растеж от 3% на година. За младежите и техните приходи по-конкретно може да се намерения под формата на данъчни облекчения да вземем за пример - по този метод в действителност би могло директно да се усилят приходите.
- Ден откакто визията бе показана публично, икономическата и обществена комисия към МО на Българска социалистическа партия се събра за първи път. Разгледахте ли документа, какво тъкмо обсъждахте и какво беше новото в тази първа комисия?
- Това е едно от следващите спазени обещания на новото управление на МО. Както бяхме споделили, започнахме правенето на политики, в тази ситуация от икономическия и обществения набор. В неделя разгледахме деликатно визията, обсъдихме я и започнахме да приказваме за проблемите на младежите. Като главен проблем още веднъж бяха посочени ниските приходи. Първото съвещание на комисията имаше за цел да изведе на напред във времето проблемите на младите. Оттук нататък ще стартираме да изготвяме съответни оферти, които да подобрят виталния стандарт на всички младежи в страната.
- Обещахте да отворите вратите си и за хора отвън Българска социалистическа партия. Не се ли опасявате, че може да се загуби част от идентичността на организацията?
- Не, не считам, че ще се загуби. Освен това обстановката сега е такава, че би трябвало да мислим прагматично. Когато една концепция е добра, без значение дали я предлага член на Българска социалистическа партия, или някой отвън партията, би трябвало да създадем всичко допустимо тя да се осъществя. Точно това целим с тази комисия - да бъдем извънредно справедливи и да вкарваме в нашия дневен ред положителните хрумвания, да ги обсъждаме и надлежно да ги осъществяваме.
За първи път повече от половината от присъстващите на съвещанието на Комисията по стопанска система и обществени въпроси в МО бяха непартийни. Направи ми усещане, че те бяха извънредно откровени. Мнозина от тях споделиха, че постоянно са били от хората, които слагат проблемите, само че не са търсили тяхното решение. Беше им извънредно забавно. Казаха, че не са си представяли, че биха могли да получат късмет да изготвят съответни политики, било то в Българска социалистическа партия или друга партия. Бяха доста дейни в дискусионната част. Надявам се това да продължи и отсега нататък, да дойдат още повече хора, с цел да предложат своите хрумвания.
- Кои от текстовете във "Визия за България " кореспондират най-вече на младежката организация?
- Това, което ми хареса най-вече и което естествено визира младежите, е обвързването на висшето обучение с финансиране от страна на страната. Дебатът следва да се развие, само че нашата концепция е да се поемат семестриалните такси на студентите по предпочитани специалности, като това да бъде обвързано със задължението да останат на работа в България. Тоест - страната ти заплаща образованието, по-късно ти оставаш и работиш в България.
- А може ли страната да "покрие " сходен ангажимент?
- Пак ви споделям, това е въпрос на спор. Трябва да уточним за какъв брой специалности приказваме, какъв брой пари ще коства. Като концепция е прелестно и мисля, че по този метод ще преустановим така наречен "изтичане на мозъци ".
- Смятате ли да потърсите работещи разновидности и от други страни?
- Да, несъмнено.
- Този петък в Казанлък, преди обичайния митинг-събор на Бузлуджа, следва среща на млади партийни водачи от балканските страни. Смятате ли да обсъдите визията и възможни допълнения към нея?
- Целта на срещата е освен да очертаем проблемите на младежите на Балканите, а да се да обменим положителните практики и работещите модели, които да насърчават младежите да останат в родината си. Например по тематиката за образованието в Сърбия към този момент има открита процедура страната да поема образованието в съответни специалности и по-късно задължава приключилите ги да си работят в Сърбия.
Сред нашите посетители ще бъдат и представители на ръководещи партии, те сигурно биха могли да ни посъветват или да ни дадат положителни практики от техните страни. Искаме да чуем положителните политики, които са съумели да прокарат в поддръжка на младежите.
- Какъв е форматът, какви хора ще дойдат и какъв брой индивида очаквате?
- Ще дойдат младежките водачи на левите партии на Балканския полуостров и част от Европа. Очакваме посетители от Сърбия, Черна гора, Албания, Румъния, даже Словения. Ще има по няколко представители на всяка организация. Очакваме евродепутати, народни представители, управлението на Българска социалистическа партия и водача на нашата партия Корнелия Нинова. Форматът е извънредно уголемен, желаеме да чуем повече отзиви, с цел да можем да изготвим нещо съответно, което да помогне на младите, а и на страната като цяло.
- Какво ще се разисква на тази среща?
- Политологът Борис Попиванов ще показа изследване на фондация "Фридрих Еберт ". То е извършено в 10 балкански страни, демонстрира обществените настройки на младежите в региона: какви са техните проблеми, интересуват ли се от политика, леви или десни са по съзнание. Ще има и полемика по проблемите на младите, в която уповавам се повече хора ще вземат отношение.
- А кои са проблемите на младежите?
- За ниските приходи към този момент споделих. Фундаментален съгласно мен проблем, освен в България, са апатията и аполитичността, които царят измежду младежите. Твърде огромен % от тях не се интересуват от политика, тъй като считат, че нищо не зависи от тях и не са тези, които взимат решенията. Иска ми се да променим това, да "вкараме " младите в процесите на взимане на решения, с цел да може те да се убедят, че ориста им е в техните ръце, а в случай че имат положителни хрумвания, могат да ги осъществят.
- Смятате ли, че ще срещнете поддръжка от по-големите си приятели?
- Разбира се, срещаме такава и сега. Дори на въпросната среща те ще вземат участие в полемиката, ще чуят концепциите ни, а допускам и ще опитат да осъществят положителните оферти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР