Никола Тесла, сръбско-американският изобретател (1856–1943) и футурист, споделя своите съвети

...
Никола Тесла, сръбско-американският изобретател (1856–1943) и футурист, споделя своите съвети
Коментари Харесай

Защо да натоварваме телата, които ни служат?

Никола Тесла, сръбско-американският откривател (1856–1943) и футурист, споделя своите препоръки за здравословен метод на живот в едно бележито изявление през 1933 година, когато е на 77 години. Освен светлата следа, която е оставил Тесла в историята на човешката технична мисъл, той е доживял до 87 година във времена, когато междинната дълготрайност на човешкия живот е доста по-ниска.
Защо да натоварваме телата, които ни служат? Ям единствено два пъти дневно и заобикалям всички киселинни храни. Почти всеки яде прекалено много грах и фасул и други храни, съдържащи пикочна киселина и други токсини. Ям щедро пресни зеленчуци, риба, а месо – нищожно и рядко. Рибата е известна като добра храна за мозъка, само че има доста мощна киселинна реакция, защото съдържа огромно количество фосфор. Киселинността е най-лошият зложелател, с който би трябвало да се борим в преклонна възраст.Първо, ние ядем прекалено много, само че това сме чували да се споделя постоянно и преди. И ние ядем неверни типове храни и пием неверни типове течности. Повечето от вредите се нанасят от преяждането и незадоволителните извършения, които водят до токсични положения в тялото и вършат невероятно изхвърлянето на насъбраните токсини.Състоянието на тялото и мозъка ни в преклонна възраст е просто удостоверение за това по какъв начин сме прекарали младостта си. Тайната на личната ми мощ и жизнеспособност през днешния ден е, че в младостта си водех това, което бихте могли да наречете благодетелен живот.Аз самият заобикалям всички стимуланти. Практически се възпирам от месо. Убеден съм, че до един век кафето, чаят и тютюнът към този момент няма да са на мода. Алкохолът обаче към момента ще се употребява. Това не е стимулант, а същински балсам на живота.Картофите са страхотни и би трябвало да се ядат най-малко един път дневно. Те съдържат скъпи минерални соли и обезвреждат.Вярвам в изгодата от многото извършения. Изминавам осем или 10 благи всеки ден и в никакъв случай не вземам такси или друго транспортно средство, когато имам време да употребявам силата на краката. Освен това се практикувам всекидневно във ваната си, тъй като считам, че това е от огромно значение. Взимам топла вана, последвана от нескончаем леден душ.Спя ли? Почти не дремя. Произхождам от семейство на дълголетници, само че то е известно с това, че не спи. Очаквам да доближи върховете на моите предшественици и да доживея най-малко 100 години. Безсънието ми не ме тормози. Понякога дремвам за към час. От време на време обаче, един път на няколко месеца, може да дремя четири или пет часа. Тогава се разсънвам безусловно зареден с сила, като батерия. Нищо не може да ме спре след такава нощ. Няма подозрение, че сънят е възстановител, витализатор, че усилва силата. Но въпреки това, не мисля, че е от значително значение за благосъстоянието на човек, изключително в случай че човек нормално спи неприятно.

Упражнението на Тесла за приучване на волята

Възможностите на волята и самоконтрола постоянно са разпалвали въображението ми, по тази причина аз започнах да се самодисциплинирам. Ако имах сладкиш или сочна ябълка, които неистово желая да изям, аз ги давах на някого различен. Изпитвах кански страдания, само че и задоволство. Ако пред мен стоеше някаква изтощителна и тежка задача, аз се захващах с нея, още веднъж и още веднъж, до момента в който не я свърша. Практикувах по този метод от заран до вечер, ден след ден. В началото това ми костваше доста огромно умствено изпитание, ориентирано срещу склонностите и желанията ми, само че минаха години и това вътрешно несъгласие последователно отслабваше, до момента в който най-после моята воля и моите стремежи станаха едно и също нещо. Такива са и през днешния ден. И в това е тайната на всички мои триумфи.
Източник

Всичко за Никола Тесла прочетете в Списание 8, бр. 4/2014 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР