Никола Стоянов заговори за кухи пари, финансовият министър не може

...
Никола Стоянов заговори за кухи пари, финансовият министър не може
Коментари Харесай

Бюджетът миниран? Ще продаде ли Асен Василев държавните земи?

Никола Стоянов заприказва за кухи пари, финансовият министър не може да вземе 340 млн. лв. от продажбата, тъй като 60% се заплащат с компесаторки

Надявам се да не се стига до президентско несъгласие върху бюджет 2024, тъй като в Народното събрание има задоволително рационални хора! Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ някогашният длъжностен министър на стопанската система Никола Стоянов. Той разкри, че финансовият министър се кани да продава държавни земи, само че си е заложил отново нереалистични цели и изясни, че в триходишната прогноза към бюджета е записано мнението на земеделския министър, съгласно който приходът от 340 млн. лв. за към 700 0000 декара няма по какъв начин да бъде събран, защото 60% се заплащат с компесаторки, а останалите – с действителни пари.

„ Има опит да се върже някакъв бюджет, който е безусловно нереалистичен. Дори да се продадат държавните земи, ще се вземат единствено 140 млн. лв. и имаме нови 200 млн. лв. кухи пари “, съобщи някогашният длъжностен министър. 

Той изясни обаче, че тези доходи са планувани за 2025 година, само че процедурата щяла да започва още следващата година. 

Василев споделя на аграрния министър, че причините му не го интересуват, ще продават земя, разяснява Стоянов. 

Това, което Василев предлага, е стъкмистика, а не бюджет, акцентира той.

„ Тригодишната прогноза е част от бюджета. След като е заложено това, се дава право от 1 януари да се пристъпи към продажбата на земите. Държавата печели към 90 млн. лв. от даването им на лихва. Сега може да заколим кокошката, с цел да се наядем наобяд, само че на следващия ден няма да имаме втора. Тази земя е лимитирана “, предизвести икономистът. 

„ Тези 700 000 декара са 1/5 от целия аграрен фонд. Тя се употребява за промени. Може да дребните аграрни стопани да станат междинни. Прави се за тях кредитна линия от Българската банка за развиване, дава им се да закупят земи от държавният аграрен фонд “, посочи той.

„ С тази земя се обезщетяват стопани, които по разнообразни интернационалните контракти са изгубили личните си ниви. Надявам се да не се стига до несъгласие, тъй като в Народното събрание има задоволително рационални хора! Не може да се продава тази земя “, съобщи Стоянов. 

Той предвижда, че „ Булгартрансгаз " ЕАД ще натрупа доста отговорности. 

След като водещата Мария Цънцарова посочи, че една от аргументите президентът Румен Радев да предизвести, че ще наложи несъгласие на бюджета е нереалистичната опция да бъдат събрани таксите от преноса на съветски газ през нашата мрежа, някогашният министър сподели, че това към този момент не е вест. 

„ Те няма да бъдат събрани. Това, което се случва е, че „ Булгартрансгаз “ задлъжнява доста съществено – за месец с 250-260 милиона лв., а въпреки това си скапваме връзките със съседите и с сътрудниците си в Европейски Съюз, защото сме непредвидим сътрудник. Дългосрочни контракти, които са за дълготраен интервал, се променят едностранно без никакво координиране “, разяснява той.

„ Всички са в режим на наказания, само че даже Украйна не прави такива неща, защото интернационалното право не го разрешава. Всички го схванаха и в Народното събрание. Таксата беше анулирана, само че един месец по-късно тези 260 млн. лв. останаха обвързване на „ Булгартрансгаз “, сподели още Никола Стоянов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР