Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф,

...
Никола Енев Начов е български писател, историк, библиограф и етнограф,
Коментари Харесай

Роден е Никола Начов, български писател и учен

Никола Енев Начов е български публицист, историк, библиограф и етнограф, учен.
Роден на 20 септември 1859 година в Калофер. От дребен остава сирак. Отглеждат го дядо му чорбаджи Недьо Начоолу и вуйчо му Стойчо Бешикташлиев. След довеждане докрай на взаимното и на класното учебно заведение в родния си град и Габрово приключва Пловдивската гимназия. Вуйчо на писателката Яна Язова, която употребява капиталните му писания „ Калофер в предишното “ и други при написване на трилогията си „ Балкани “.
 Учредена е Световна федерация на глухите Учредена е Световна федерация на глухите
Световната федерация на глухите (World Federation of the Deaf), кратко СФГ (WFD), е интернационална неправителствена организация, обеди...
През 1885 година взе участие в Сръбско-българската война в легиона на студентите.
Става преподавател в Перущица. От 1886 година в продължение на пет години е преподавател в Земеделското учебно заведение в Садово. От 1891 година е преподавател в София. На учителската специалност Никола Начов отдава тридесет години от своя живот.
През 1904 година основава Калоферската културно-просветна дружба в София. Член на Правописната комисия при Министерството на националното просвещение. Библиотекар в библиотеката на Софийския университет. Бил е приет за дописен член на Българското книжовно сдружение през 1884 година и по същото време получил дипломата си за приблизително обучение.
По-късно, въпреки и със приблизително обучение, през 1906 година Никола Начов е определен за „ автентичен член на БКД “ (днес еднакво на „ учен “ на БАН).
 Родена е Милка Туйкова, българска актриса Родена е Милка Туйкова, българска актриса
Милка Димитрова Туйкова е българска актриса. Родена на 12 септември 1927 година Първоначално учи две години „ Английска филология&ldq...
От 1917 година е член на Съюза на българските учени, писатели и художници. От 1920 година е член на книжовния комитет на Славянска сказка. От 1922 година до 1928 година е страж на университетската библиотека.
Умира на 29 септември 1940 година в София на 81-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР