Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето,

...
Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето,
Коментари Харесай

Енергиен министър на Радев заподозря ПП в покровителство над Лукойл

Никога съветски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато Политическа партия са управлявали. Това съобщи пред някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му по тяхно време сме имали цялостна взаимозависимост от съветско свежо нуклеарно гориво. Според него Продължаваме промяната не са създали нищо, с цел да диверсифицират доставките. Христов акцентира, че обстановката с газа е сходна. Те демонстративно стопираха доставките и заплащанията към " Газпром ", само че незабавно го заместиха с безусловно същия съветски газ, който минаваше през медиатори, разясни Христов.

С " Лукойл " обстановката е безусловно същата. Компанията реализираше големи облаги, държейки цените високи, и плащаше налози отвън България. Христов уточни, че от Лукойл в никакъв случай не са плащали налози у нас.

Той посочи, че служебното държавно управление е съумяло да накара компанията да се записва в България като поданик, да си реалокира центъра на икономическа активност в България и за пръв път " Лукойл " заплати налози, като внесе даже предплатено над 150 млн. лева Това, че в този момент " Лукойл " заплаща налози в България е напълно заслуга на служебното държавно управление, посочи Христов.

Бившият министър на енергетиката посочи, че по негово време цените на бензина са паднали под 2,5 лева за литър. По думите му след идването на ПП/ДБ на власт цените на горивата още веднъж гонят 3 лв.. И при предходното постоянно държавно управление, и при настоящето виждаме едно отношение към " Лукойл " с доста мощно застъпничество, оставяйки ги да не заплащат налози, да се възползват от пазара и да осъществят свръхпечалби, уточни той.

Росен Христов бе безапелационен, че никой не може да контракти за няколко часа заплащане на налози от порядъка на 1,5 милиарда лева Очевидно това е било на изчакване. Те съзнателно са ги оставили да не си заплащат налозите и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше по какъв начин и договориха това заплащане, добави той.

Политическа партия водят една цялостна измама от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше безусловно друго, сподели още Христов.

Припомняме, че ГЕРБ още веднъж подвигнаха мерника на Лукойл и желаеха анулация на дерогацията за импорт на съветски нефт. Делян Пеевски пък изиска доклад от Национална агенция за приходите и Агенция Митници за това дали Лукойл заобикаля глобите и дали си заплаща налозите. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи базите на " Лукойл " да бъдат сложени под контрола на Държавния запас.

На взаимен брифинг на ГЕРБ и Движение за права и свободи бе обявено, че в случай че компанията не си заплати незабавно налозите, ще бъде импортирано искане за анулация на дерогацията. Премиерът Николай Денков акцентира, че дерогацията не може да бъде анулирана в границите на няколко дни. Делян Добрев упрекна държавното управление, че е на хранилка в " Лукойл ".

Според Синдиката на българските нефтохимици дерогацията на " Лукойл " е станала разменна монета на партийните ползи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР