Никога не мога да и устоя да чакам 3 часа

...
Никога не мога да и устоя да чакам 3 часа
Коментари Харесай

Чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат

Никога не мога да и устоя да очаквам 3 часа боровинковата торта да стегне, а и ми харесва да е по-мека и ефирна... Да вие сладко!

Необходими Продукти

Блат


● бадеми - 200 г
● захар - 60 г
● масло - 50 г на стайна температура
● сол - щипка

Смес за торта


● захар - 170 г пудра или тънък кристал
● яйца - 3 бр.
● извара - 250 г качествена
● брашно - 80 г
● бакпулвер - 2 ч.л.
● кора от лимон - от 1/2 лимон
● масло - 170 г, на стайна температура
● сладко от боровинки - 6 цялостни лъжици

Начин на подготвяне

Първо, пригответе бадемовия блат, като запечете ядките на изсъхнал тиган с необятна повърхнина или във фурната. Внимавайте да не ги прегорите.

Оставете бадемите да изстинат и ги сложете в блендер дружно с маслото, захарта и щипка сол. Пуснете уреда на високи обороти да смели и всичко съвсем на паста.

Ако е суха, сложете още малко масло, само че даже и да е леко на трохички, след това при притискането ще се слегнат, това да не ви тревожи. Все отново концепцията е блатът за тортата да има по- ронлива консистенция.

Прехвърлете в тавичка с диаметър 24 см и разстелете отмерено по дъното, като притискате с лъжица, с цел да получите компактна основа за тортата. Приберете в ледник, до момента в който вършиме сместа с изварата.

За нея, разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Първо, разбийте белтъците на сняг с 30 грама от захарта в огромна купа.

В различен съд разбийте мекото масло със останалата захар и тънко настърганата лимонова кора.

Когато получите пухкаво кремче, започнете да слагате жълтъците и най-после изварата. Всичко би трябвало да е добре разрушено и кремът да е доста бухнал.

Сипете сместа с изварата при белтъците и деликатно разбъркайте с плавни придвижвания. Накрая пресейте брашното със бакпулвера и го прибавете със същите плавни придвижвания до момента в който постигнете еднородност.

Разпределете половината от сместа върху бадемовия блат и заравнете. Сложете сладкото от боровинки тук-там и покрийте с останалото пухкаво тесто/крем от извара.

Печете на 160 °C за към 45 минути или до прекрасен тен.

Когато чийзкейкът с извара е подготвен, изключете фурната и изчакайте 1 час. Може леко да отворите малката врата.

Препоръчва се тортата от извара да се завие със стреч фолио и да се прибере в ледник за най-малко 3 часа, преди да се сервира. Аз не съблюдавам това, а я нарязвам даже още леко топла. Никога не мога да и устоя, а и ми харесва да е по-мека и ефирна, мисля си, че в хладилника би стегнала много поради маслото.

Опитайте, невероятна вкусотия е чийзкейк торта с боровинки и бадемов блат!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР