Никога досега изследователите не са намирали толкова много вируси на

...
Никога досега изследователите не са намирали толкова много вируси на
Коментари Харесай

Учени откриха букет от замразени древни вируси в ледник

Никога до момента откривателите не са намирали толкоз доста вируси на едно място
При разбор на проби от античен тибетски хладилник, учените откриха останки от над 1700 вируса, множеството от които в никакъв случай не са били виждани до момента, написа Futurism.

Това излиза наяве от известие на Държавния университет в Охайо в обява за новите открития от солидния Гулия хладилник в Тибет. Леденото образувание бе източник на друга сбирка от замразени вируси през 2021 година

По думите на учените, тези новооткрити неактивни вирусни типове дават доказателства за връзката сред климатичните промени и вирусите.

Извлечени от ледено ядро с дължина 300 метра, взето от гигантската тибетска ледена шапка, тези неактивни вируси оферират " чисти фотоси " на последните 41 000 години, до момента в който ледникът и светът към него са се затопляли и охлаждали.

" Преди това изследване, връзката сред вирусите и огромните климатични промени на Земята оставаше значително неразучена, " означи Жипинг Жонг, откривател в Държавния университет в Охайо, който управлява новото изследване, оповестено тази седмица в списанието Nature Geosciences.

Въпреки че това не е първият път, когато учените откриват антични вируси в ледникови проби, откритията от обширния Гулия хладилник в Тибет съставляват петдесетократно нарастване на броя им.

От над 1700 вирусни типа, открити в последната проба, към три четвърти са изцяло нови. Останалата част имат генетични подписи, които се припокриват с известни организми от други елементи на света.

" Това значи, че някои от тях евентуално са били превозени от райони като Близкия изток или даже Арктика, " изяснява Жонг.

Най-отличаващата се " вирусна общественост, " както я назовават учените, датира отпреди към 11 500 години. Според откривателите, този интервал е белязан от прехода на климата на Земята от последната ледникова ера към по-топлия холоцен, в който живеем през днешния ден.

Изследователите също по този начин упорстват в своята публикация, че тези нови вируси не съставляват риск за хората.

Но както едно друго изследване от 2023 година допуска, тези, които се съдържат в други ледени структури, биха могли да станат рискови, в случай че не престават да се размразяват заради климатичните промени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР