Никога досега често използвани и преди термини в дизайна като

...
Коментари Харесай

Красиви умове

Никога до момента постоянно употребявани и преди термини в дизайна като кръгова стопанска система, неотложност, резистентност, ограничения за сигурност, обществен ангажимент не са придобивали толкоз осезаемо изражение. Случилото се през последната година безспорно ускорява ролята на дизайна като трансформиращ фактор в средата и метода на живот, безапелационни са уредниците на Madrid Design Festival.

На фона на повсеместното отсрочване на събития Madrid Design Festival като че ли остана съвсем непокътнат. Миналата година фестивалът се организира, преди да бъде въведен цялостният локдаун в Испания, а тазгодишното, четвърто, издание хваща относителното мъртвило сред пиковете на третата и възможната четвърта вълна на пандемията. Всъщност от лятото насам Мадрид остана самобитен отворен оазис, непосредствен до шведския модел, в който се редуват разнообразни здравни ограничения, в това число наложителното носене на маски даже навън, затваряне по обособени квартали и вечерен час. За сметка на това музеите, залите, културните центрове дружно с магазини, заведения за хранене и питейни заведения не са затваряли от този момент.
Американската дизайнерка Пола Шер Източник: MDF
И въпреки всичко Фестивалът на дизайна разумно се показва в хибриден формат. Повечето събития в музеи, галерии и шоуруми са безвъзмездни. За някои обаче ограниченията постановат записване на час за посещаване авансово. Към смесения формат се прибавя и виртуална платформа, която улеснява достъпа и усилва доста наличието. Един от най-важните раздели, Madrid DesignPro, среща водещи интернационалните фигури в мастър класове и полемики за дизайна и неговата взаимосвързаност със строителството, стопанската система, цифровите технологии, физическото и психическо богатство. Предишни години в своя присъствен вид участията бяха с стеснен достъп и цени, надхвърлящи тези за концертите на най-известните рок групи. Тази година във виртуален формат те освен са безвъзмездни, само че видеосъдържанието остава качено на уеб страницата на фестивала.
Изложбата " Сиво вещество " сподели четиридесет нови биоматериала Източник: MDF
Така всеки може да се допре до разказания от самата нея креативен път на графичната дизайнерка Пола Шер да вземем за пример. През 1991 година тя става първата жена във, а след това и първата директорка на Pentagram, най-голямото консултантско студио за дизайн в света. Авторка е на някои от най-разпознаваемите лога като тези на Windows, музея MoMa и The Metropolitan Opera в Ню Йорк. Пола Шер взе участие и в документалния сериал на " Нетфликс " Abstract:The Art of Design. Тя работи и като актьор, като в последно време рисува урагани в серия за световното стопляне. В края на предходната година получава поръчка да обрисува един автомобил " Порше " с картата на Съединени американски щати. Сред гостуващите звезди е също немският инженер и дизайнер Мориц Валдемайер, който употребява сливането на технология, изкуство, мода и дизайн с LED и лазерни светлини. Той е оставил отпечатък в музикалната промишленост със основаването на " осветителни " костюми за " Ю Ту " или Риана, както и със съдействието си с архитекти и дизайнери като Заха Хадид и Хюсеин Чалаян.

Настоящото издание на фестивала е напълно квалифицирано и осъществено в изискванията на пандемия. Един от най-красноречивите образци за превъзмогването на рестриктивните мерки е опитът Connected. American Hardwood Export Council, Benchmark Furniture и Design Museum в Лондон насочат предизвикателство към известни дизайнери да основат маса и стол за персонално прилагане, които да се приспособяват към новия им метод на живот и работа от у дома. На участниците е препоръчано да употребяват три типа екологична дървесина: червен дъб, клен и череша. Идеята постанова както дизайнери, по този начин и занаятчии да работят по новаторски метод, разчитайки само на виртуална връзка и видеоконференции. Този метод изисква " ново равнище на доверие ", защото дизайнерите не са могли да видят онлайн крайния резултат, приключен предишното лято в едно от водещите дърводелски ателиета в Европа, Benchmark Furniture. Целият развой на опита е записан на видео. Fernan Gomez Centro Cultural de la Villa, едно от седалищата на Madrid Design Festival, демонстрира четири от плановете. Mesamachine на испанския дизайнер Хайме Айон е комплицирана и амбициозна мултифункционална мебел, която събира на едно място пространство за работа, игра, хранене, игри и време със фамилията.

Подобно на сгъваемо швейцарско ножче другите детайли се отварят и разпростират, с цел да отговорят на множеството функционалности. Роденият в испанския град Валенсия Хайме Айон, който Time подрежда измежду най-влиятелните модерни дизайнери, получава и една от тазгодишните награди на фестивала " за уголемение на границите на дизайна ". Автор е на артикули за някои от най-известните компании, на хотел Barcelo Torre de Madrid и на магазина на Camper в Токио.
Инсталация на испанската дизайнерка Паула Чалко, изобретателен шеф на Murray Branding&Design Източник: MDF Капитал - брой 12
За международна столица на дизайна през 2022 година беше оповестена Валенсия. Изложбата " Еmergency дизайн против ковид-19 ", проведена от Музея на дизайна в Барселона, демонстрира по какъв начин дизайнът е дал отговор на незабавните потребности, подбудени от здравната рецесия. Специално внимание е отделено на защитните дрехи и маски на разнообразни дизайнери, респираторите и другата здравна инсталация, измежду която робот за стерилизация на пространства. Организаторите демонстрират и обвързваните с пандемията осведомителни акции.

Изложбата N5 събира някои от най-известните испански актриси като Пенелопе Крус, Пас Вега, Роси де Палма. Те са облечени в модели на дизайнера Мануел Фернандес, а фотографиите по-късно са " довършени " от известни актьори. Става въпрос за солидарна самодейност, която посредством творбите ще подкрепи Червения кръст за планове, свързани с достигането на задачата на Европейски Съюз за тъждество сред половете до 2030 година

Аудио-визуалната галерия #Firetalkwithme в културния център на мадридското кметство CentroCentro предлага нов взор върху метода, по който стилните марки поддържат връзка със своята публика. Подбрани са реформаторски акции, които демонстрират ангажимент с сегашния миг. Всички те са основани от началото на пандемията. Сред имената са Moschino, Баленсиага, Вивиан Уестууд, както и българският дизайнер Кико Костадинов с сбирката си пролет - лято 2021.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР