Никакви фенове. Никакви будки за храна. Никакви автобуси или резервации

...
Коментари Харесай

Олимпийските игри в Токио са на път да бъдат зелени

Никакви почитатели. Никакви будки за храна. Никакви рейсове или резервации на хотели. За мнозина олимпийски игри в Токио може да не наподобяват изключително атрактивни. Но за природозащитниците по-умереният метод към игрите е тъкмо това, от което се нуждае свят, сблъскващ се с изменение на климата.

Първоначално Организационният комитет пресметна, че мегасъбитието ще докара до излъчвания от към 2.73 млн. тона въглероден диоксид, затоплящ планетата. Това е повече от количеството газове, което градовете Ванкувър или Мелбърн са отделили през цялата 2019 година, отбелязва Reuters. Но без тълпите от почитатели, които имат потребност от храна, настаняване и развлечение, този въглероден отпечатък ще бъде понижен с 12%, до към 2.4 млн. тона, обявиха уредниците в отчет за резистентност този месец. Заедно с напъните за наново потребление и преработване, комитетът се надява игрите да бъдат измежду най-зелените в новата история. Организаторите ще разгласяват дефинитивни данни за излъчванията след форума.

" Въглеродният отпечатък в Токио щеше да се увеличи неимоверно ", в случай че на трибуните бяха позволени почитатели, споделя социологът Джон Карамичас от Queen`s University в Северна Ирландия, който учи практики за резистентност на олимпийските игри. Докато решението на Токио да забрани феновете беше ориентирано към минимизиране на рисковете от ковид, Карамичас съобщи, че се надява събитието да сътвори казус, който идващите игри да последват.

Изследване от април откри, че ограниченията за резистентност последователно понижават през последните 16 летни и зимни игри, извършени сред 1992 и 2020 година, съгласно разбор в списанието Nature Sustainability. Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 година се класират като най-добре показали се, до момента в който Рио 2016 година и зимните игри през 2014 година в Сочи остават на дъното. Авторите на разбора допускат, че намаляването на мащаба на игрите и завъртането им сред едни и същи градове може да ги направи по-устойчиви.

За надпреварите в Рио беше изчислено, че ще доведат до 3.6 млн. тона излъчвания на CO2. Четири години по-рано, на игриге в Лондон, разпродадените зали означаваха, че феновете дават отговор за една трета от изпуснатите 3.3 млн. тона CO2, оповестиха тогава уредниците. През 2017 година Париж даде обещание, че игрите, на които е хазаин през 2024 година, ще имат по-малко от половината въглероден отпечатък от Лондон 2012.

Токио е на път да обърне възходящата наклонност на излъчванията, и то освен като задържи спортните почитатели отвън залите. Селото на спортистите се зарежда от възобновими енергийни източници вместо от изкопаеми горива. Електрически транспортни средства транспортират хората, а материали, рециклирани от изхвърлена електроника, са употребявани за изработването на бленуваните медали. В допълнение Организационният комитет на Токио закупи въглеродни заеми на стойност 5.1 млн. тона CO2 от локални схеми за ограничение и търговия на излъчвания, които финансират напъните за понижаване на въглеродния отпечатък в фабрики и публични здания в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР