Никъде в проекта на БСП за борба с корупцията и

...
Никъде в проекта на БСП за борба с корупцията и
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите: Проектът на БСП не посочва механизъм за отчетност на Агенция "Антикорупция"

Никъде в плана на Българска социалистическа партия за битка с корупцията и основаване на Агенция "Антикорупция " не е посочен съответен механизъм или обвързване за отчетност, нито на ръководителя или заместник-председателите, нито на Агенцията пред други органи на държавната власт. Това декларира Съюзът на съдиите в България /ССБ/ в мнение по плана на левицата. Двете страни през днешния ден организираха среща, с цел да обсъдят плана за антикорупционен орган.

Организацията добавя в мнението си, че в случай че изборът на ръководител на антикорупционния орган бъде поверен на президента, то е нужно да се изработят и подробни критерии за номинация и селекция, които да създадат избора "максимално транспарантен и явен ". В същото време, в случай че се реши изборът да се повери на Народното събрание, то би трябвало да се съблюдава Конституцията, която планува, че " квалифицирано болшинство за гласоподаване в Народното събрание може да се вкара единствено с изменение в Конституцията, не в елементарен закон ".

Също по този начин ССБ отбелязва, че плануваните с плана промени в Наказателно-процесуален кодекс не са задоволителни. Освен това магистратите обръщат внимание на въпроса, дали проверяващите сътрудници от новия орган ще могат да предизвикват следствие или ще го вършат единствено в случай че им бъде предоставено от прокурор. И по какъв начин, в случай че са независими, ще се отнася това към управителната роля на прокурора в следствието и задължителността на напътствията, които той дава към проверяващите органи.

ССБ допълват, че "по създание планът на Българска социалистическа партия за Агенция "Антикорупция " внася основна смяна в в този момент настоящия механизъм за битка с корупцията, като планува на същата организация да бъде поверено следствието на корупционни закононарушения ". От организацията обаче означават, че такава смяна би трябвало да се направи в благозвучие със съществуващия ред на наказателно гонене и да бъде подложена на социална оценка.

Българска социалистическа партия ще се съобрази с рекомендациите на Съюза на съдиите в България да се разпише по-ясно процедурата по номиниране и назначение на ръководителя на Агенция "Антикорупция " и да се планува по-добра отчетност на новия орган. Това заяви пред публицисти ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща с професионалната организация на съдиите по отношение на антикорупционния законопроект на левицата.

Съюзът на съдиите в България насочи три забележки по антикорупционния законопроект на Българска социалистическа партия. За нас няма проблем президентът да назначава ръководителят на тази организация, само че би трябвало процедурата да е транспарантна и открита, разяснява пред публицисти ръководителят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. Той означи, че няма изясненост кой ще предлага претендентите и дали ще могат публични организации и други лица да дават оценка на номинираните.

Следващият проблем, който регистрират от съсловната организация, е с отчетността на самата организация, защото нямало механизъм за отчетност на работата й пред някоя от институциите - президент или Народно заседание. Третият проблем е по отношение на проверяващите функционалности, които се разпореждат на новия орган, които по принцип не са противоконституционни, само че следва доста добре да се откри салдото сред йерархичната зависимост на проверяващите сътрудници на шефа на организацията и, въпреки това, процесуалната зависимост на прокуратурата, разяснява Атанас Атанасов. Той уточни и нуждата от промяна на прокуратурата, с цел да се обезпечи работата на тази организация.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова означи, че със Съюзът на съдиите в България са на обща позиция, че има потребност от подобен специфичен нов орган, а не от механично събиране на до момента съществуващи органи, които не са дали резултат в битката с корупцията. Тя акцентира, че съгласно Съюза на съдиите не е противоконституционно президентът да назначава ръководителя на антикорупционната организация и тя да има проверяващи функционалности. Казвам го, защото нашите съперници твърдяха, че е противоконституционно, означи Нинова.

Нашият законопроект не планува промени в прокуратурата, новият орган ще проверява и събира доказателствата, по-късно ще ги предава на прокуратурата, а тя на съда - по този начин, както е написан редът в Конституцията и в Наказателно-процесуалния кодекс, разяснява Нинова. Тя обаче чака по-добри резултати в битката с корупцията, защото се основава особено звено с проверяващи функционалности. Много е значимо кой и по какъв начин събира доказателствата, означи водачът на Българска социалистическа партия.

След диалозите с професионални организации окончателното решение по законопроекта ще вземе Националният съвет на Българска социалистическа партия, който ще бъде призован на 2 септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР