Нигер отваря отново границите си с пет съседни страни седмица след преврата

...
Нигер обяви повторното отваряне на границите си с няколко от
Коментари Харесай

Нигер обяви повторното отваряне на границите си с няколко от своите съседи седмица след преврат, който беше осъден от чуждестранни сили и породи страхове от по-широк конфликт на Запад Регион Сахел в Африка.

„Сухопътните и въздушните граници с Алжир, Буркина Фасо, Мали, Либия и Чад се отварят отново от 1 август 2023 г.“, каза говорител на преходното военно правителство по държавната телевизия.

Правителството затвори границите на 26 юли, като същевременно обяви, че е отстранило от власт демократично избрания президент Мохамед Базум.

Границите, които са отворени отново, са главно в отдалечени пустинни райони. Ключовите входове на Нигер за търговия и търговия остават затворени поради ограничения, наложени от регионалния блок.

Превратът в Нигер беше седмото военно превземане за по-малко от три години в Западна и Централна Африка.

В неделя Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) заплаши да използва сила, ако войниците не възстановят Базум след едноседмичен ултиматум.

В отговор Буркина Фасо и Мали, които претърпяха по два преврата от 2020 г. насам, се обединиха в опозиция срещу останалата част от 15-членния регионален блок, заявявайки, че ще разглеждат външната агресия в Нигер като обявяване на война.< /p>

Началниците на отбраната от ECOWAS са готови да започнат двудневна среща в нигерийската столица Абуджа в сряда, за да обсъдят ситуацията в Нигер.

Очаква се делегация от регионалния блок също да пристигне в столицата на Нигер Ниамей в сряда, за да започне разговори с военното правителство, водено от генерал Абдурахман Чиани.

Вече първите военни самолети, превозващи предимно европейски граждани, кацнаха в Париж и Рим в сряда, въпреки че досега няма съобщение за изтегляне на чужди войски.

Франция, Съединените щати, Германия и Италия имат войски в Нигер в мисии за борба с бунтовниците и обучение, като помагат на армията да се бори с групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS).

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви в сряда, че няма опасения за безопасността на германските войници.

Италианският външен министър Антонио Таяни също каза, че всяка западна военна намеса за възстановяване на демокрацията трябва да бъде изключена, тъй като ще бъде „възприемана като нова колонизация“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР