Нигер, Буркина Фасо и Мали, управлявани от военни, се споразумяха

...
Нигер, Буркина Фасо и Мали, управлявани от военни, се споразумяха
Коментари Харесай

Нигер, Буркина Фасо и Мали създават общи антиджихадистки сили

Нигер, Буркина Фасо и Мали, ръководени от военни, се споразумяха да образуват общи сили за справяне със заканите за сигурността на своя територия, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на началника на генералния щаб на нигерската войска Муса Салау Барму след среща с сътрудниците му.

Решението е най-новият знак за по-тясно доближаване, откакто трите прилежащи страни в раздирания от протести регион Сахел в Западна Африка прекъснаха военните си връзки с дългогодишни съдружници, в това число Франция, и сътвориха пакт за съдействие, прочут като Алианс на страните от Сахел (AES).

В излъчено по малкия екран изказване Барму заяви, че новите специфични сили ще стартират да действат " допустимо най-скоро, с цел да отговорят на провокациите пред сигурността ". Той обаче не даде уточнения за числеността и пълномощията им.

Насилието в района, подхранвано от продължаващата към този момент десетилетие битка с ислямистки групировки, свързани с " Ал Каида " и " Ислямска страна ", се разрасна, откогато военните на трите страни завзеха властта при поредност от преврати в интервала 2020-2023 година.

То доближава своя връх през 2023 година, когато жертвите на спорове в централната част на Сахел се усилиха с 38% спрямо миналата година по данни на основаната в Съединени американски щати група за наблюдаване на рецесии ACLED.

Организацията се базира на известия за над 8000 души, убити единствено в Буркина Фасо през предходната година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР