"Ние сме в неизследвани води", казва Хусайн Хакани за най-новия

...
"Ние сме в неизследвани води", казва Хусайн Хакани за най-новия
Коментари Харесай

Индия и Пакистан са в неизследвани води

"Ние сме в неразучени води ", споделя Хусайн Хакани за най-новия рунд на засилени враждебни дейности сред Индия и Пакистан. Бившият пакистански дипломат в Съединени американски щати е бил консултант на трима пакистански министър председатели. А наскоро издаде книгата "Нова визия за Пакистан - трансформиране на една дисфункционална нуклеарна страна ".

След въздушните удари, които Индия нанесе във вторник против бойци на пакистанска територия, Пакистан даде обещание да отвърне, "когато и където реши ". След по-малко от 24 часа сподели, че е нанесъл въздушни удари от другата страна на линията за надзор (ЛзК), разделяща Пакистан от следения от Индия Кашмир. Той съобщи, че е свалил два изтребителя на индийските Военновъздушни сили във въздушното пространство над Кашмир и е задържал двама водачи. Индия затвори част от въздушното си пространство в северната част на страната.

Мнозина са уверени, че пакистанският удар може да бъде обсъждан като възмездие на правилото "око за око, зъб за зъб ". Пакистан, сходно на Индия, има потребност да успокои гласоподавателите си. Но предизвикването в този момент е да бъде удържана ескалацията на враждебните дейности, преди нещата да излязат от надзор.

Според мен въздушните удари на Индия във вторник бяха изцяло непредвидени. Те бяха първите оттатък ЛзК - фактическата граница, която разделя Кашмир след войната сред двете страни от 1971 година "Пакистанският боен хайлайф разчита на нежеланието на Индия за ескалация посредством асиметрични бойни дейности (тероризъм) под нуклеарния чадър ", ми споделя професор Хакани. "Индия счита, че е разкрила едва място, където може да удари - било по суша със специфични елементи, както през 2016 година, или посредством удари от въздуха, без да се минава тази преграда ", счита той. Професор Хакани споделя, че Пакистан "не желае война с Индия, само че неговите въоръжени сили са изправени пред същинско предизвикателство ".

"Той /Пакистан/ не желае да спре всички джихадистки групи. Но наличието на джихадисти е непрекъснат източник на проблеми. През 2011 г.американците влязоха в пакистанското въздушно пространство, с цел да заловен Осама бин Ладен. Сега индийците влязоха в пакистанското въздушно пространство, пуснаха бомби и се завърнаха, без да се натъкнат на опозиция. Как пакистанските военни ще обяснят на обществото, че получават голям боен бюджет, с цел да могат да бранят пакистанския суверенитет? ", пита Хакани.

Според Даниъл Марки, старши професор в Университета "Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати, казусът е, че "повечето военни решения на пакистанския проблем, с които разполага Индия, имат доста, доста по-висока цена, в сравнение с са действителните шансове те да доведат до стремежи край ". "Всички в Делхи знаят това. Сега задачата е да се приложат по-строги санкции за всеки случай на пакистанска експанзия. Това не е неприятна тактика, стига всеки ход да е деликатно обмислен и да не се позволяват доста неточности ", показва той. "Например в този епизод - продължава професорът, има информация, даваща съображение да се счита, че индийската авиация е възнамерявала да стреля от индийската страна на ЛзК, само че поради вятъра са били принудени да навлязат в пакистанска територия. Ако това е правилно, значи има неволен детайл на ескалация, който поражда нов риск при всяка стъпка ".

Какъв е рискът от нуклеарен спор?

Даниъл Марки счита, че ескалацията е доста по-сериозна, в сравнение с може да чакаме - "прехвърлянето на спора в "същинския " Пакистан цели това да е силов и друг ход, какъвто последните министър председатели на Индия се въздържаха да подхващат ".

Така че има ли действителна опасност от нуклеарен спор?

"За страдание, постоянно има действителна опасност от нуклеарна ескалация сред Индия и Пакистан, само че в този миг сме на няколко стъпки от това. Като изключим инцидентното или неразрешеното потребление (еднакво невероятни), първо би трябвало да станем очевидци на забележителна стандартна ескалация в спора, преди потреблението на нуклеарно оръжие да стане евентуално ", споделя доктор Марки. "Но тази ескалация е допустима, изключително в случай че идващият ход на Пакистан е да усили залога и да удари цивилен обекти в Индия ", прибавя той.

Това е доста малко евентуално, само че пред страните остава въпросът по какъв начин ще намерят метод да правят отстъпка от тази най-опасна от десетилетия точка на запалване.

Превод БТА
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР