Ние сме тук, за да не се повтори никога възродителният

...
Ние сме тук, за да не се повтори никога възродителният
Коментари Харесай

Пеевски пред Тюркян чешма: Ние сме тук, за да не се повтори никога „възродителният процес“

Ние сме тук, с цел да не се повтори в никакъв случай „ възродителният развой “. Това сподели ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, представен от „ Епицентър “, на възпоменателния протест в село Могиляне, откакто се поклони пред паметника-чешма на най-малката жертва на така наречен „ възродителен развой ” – 17-месечната Тюркян.

Той бе посрещнат от хиляди етнически турци с  аплодисменти, а прочувственото му слово приключи с: „ Обичам ви “, както в последните години почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган се обръща към членовете и симпатизантите на Движение за права и свободи.

Всяка година на 26 декември Движение за права и свободи отбелязва годишнина от мирния протестен протест против „ възродителния развой “, приключил с принуждение и жертви.

На 26 декември 1984 година измежду починалите тук е и 17-месечната Тюркян.

Отдавна на това място не е имало толкоз доста хора – цялата ПГ на Движение за права и свободи беше тук, кметовете на ДПП от района, посетители от Турция, имаше доста младежи, голямото пространството пред спонтанната естрада бе изпъстрено с народ, написа „ Епицентър “.

Пеевски и кметът на Кърджали Ерол Мехмед сервираха венец пред паметника.

„ На гроба на дребната Тюркян брат ѝ ме попита – ще има ли наказване за това, което се случило в тези трагични дни. Щом на днешния ден, 39 години по-късно, към момента търсим наказване, значи имаме какво доста да свършим “.

Така стартира словото си ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски пред смълчаното голям брой на възпоменателния протест.

„ Щом зверствата на тоталитарния режим към момента не са осъдени, значи би трябвало да работим по тази тематика, тъй като това зло не би трябвало да остане ненаказано. В тази връзка се борихме за приемане на новата Конституция на България, с цел да не позволим в никакъв случай повече това да не се върне – някой да управлява страната еднолично и да реши, че може да прави правеното преди 39 години. И Движение за права и свободи ще бъде поръчител това в никакъв случай повече да не се случва “, посочи още Делян Пеевски.

Той добави, че ще се бори случилото се да не се повтаря повече в България, чиято народна власт е пристигнала с помощта на събитията от 1984 година, когато са митингите против промяната на имената на българските турци.

Приятели, обърна се Пеевски към хиляди мюсюлмани, пристигнали на емблематичното за тях място. Обществото и в частност Движение за права и свободи са длъжници на всички тези хора, по тази причина че 39 години след мракобесните събития по време на тоталитаризма към момента няма осъдени. Ние всички сме длъжници на вас за всичко, което сте създали в България и би трябвало оптимално да бъдем покрай вас. Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Болката я виждам в очите ви и тя не е отминала. Ще се борим това в никакъв случай повече да не се случи в България, тъй като с помощта на вас пристигна демокрацията и постоянно ще ви бъдем признателни. Смятам, че Движение за права и свободи сме длъжници на вас, за всичко, което сте създали в България и би трябвало оптимално да бъдем покрай вас, сподели още Пеевски.

„ Искам да кажа нещо не като политик, а като човек – Движение за права и свободи би трябвало да се върне назад при вас. Почетният ръководител доктор Ахмед Доган преди една година сподели нещо, което доста не схванаха – „ Върнете връзката с нашите хора. Губим я някъде в последните 10 години “. За което се оправдавам и ще направя всичко по силите си да го поправя “, съобщи Пеевски.

А измежду множеството се чуха възгласи: Да, по този начин беше!

Пеевски посочи, че  трябва да се вършат действителни неща, които да се виждат всеки ден, а освен да се приканват хората за поддръжка по време на избори.

Пеевски даде обещание, че ще бъде до хората: „ Ще бъдем до вас, за което си давам думата “.

Той сподели още, че през последните 6 месеца са свършени доста неща, за което са говорили кметовете.

„ Аз няма да приказвам какво сме свършили, тъй като ние би трябвало да го вършим и това е наше обвързване към вас. Ние сме длъжни пред вас след жертвата, която сте дали, с цел да пристигна демокрацията “, съобщи Пеевски.

Делян Пеевски честити и Коледа на всички християни и пожела за новата 2024 година: „ Да бъде мирна, всички войни да спрат, тъй като мирът е най-ценното нещо, което имаме. Да има успокоение за нас, за нашите деца, за нашите майки, за нашите баби и дядовци “, сподели още той.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР