Ние сме малка по отношение на демографския си потенциал нация

...
Ние сме малка по отношение на демографския си потенциал нация
Коментари Харесай

Проф. М. Палангурски: Разяждането на властта е съвсем логично

Ние сме дребна във връзка с демографския си капацитет нация и като се има поради, че към Освобождението сме наброявали два милиона като българско население, разумно е всички фактически да сме братовчеди, както споделяше един наш министър-председател… А и да не забравяме, че при образуването на нацията напълно дребен е оня пласт, който назоваваме „ политически хайлайф “ и който произлиза, да кажем, от стотина обвързани между тях семейства. С тези думи историкът проф. Милко Палангурски, учител във Великотърновския университет, стартира коментара си  по " Хоризонт " за шуробаджанащината, предизвикан от днешните събития в Народното събрание, свързани с подадената, само че неприета оставка на Делян Добрев. 
Според историка пръв Захари Стоянов е дефинирал този проблем, като измисля понятието „ зетьо-шуро-баджанакизъм “, с който значи ръководството в Източна Румелия.

Палангурски е уверен, че обществото се опълчва най-ефективно на шуробаджанащитата, когато е най-силна опозицията. Професорът напомни своята позиция, че след изборите за локална власт ГЕРБ ще дава отговор за всичко:

Когато преминеш Рубикона на многото власт, дадена от народа, всички типове проблеми – локални, местни, селски – към този момент стават национални. Съвсем разумно, когато пък опозицията се окопити и стане по-силна, а не маргинална... разумно е да стартират офанзивите по най-лекото направление… Хората знаят във всеки град, във всяко село тези връзки и те доста бързо могат да станат политически проблем. И напълно разумно опозицията се възползва от това.

Този извод е безусловно годен съгласно историка постоянно, когато имаме „ сходен вид взимане на повече власт – когато тя се концентрира, стартира противоположен развой “.

Актът на подадената оставка на народния представител, която не бе призната през днешния ден, на процедура се обезсмисля, счита Палангурски. Според него изказвания от вида: „ Ако през днешния ден приемем оставката, следваме всички ние “ – са доказателство за разпада на политическата групировка, която има повече власт – „ самата тази политическа групировка не усеща, че очевидно са почнали процеси на вътрешна деструкция “.

Шуро-баджанашките връзки съществуват, само че въпросът е до каква степен те обгръщат общественото пространство, счита докторът на историческите науки. Неговият извод е, че:

Явно е пристигнало това време и оттук насетне разяждането на властта е напълно разумно и естествено по формулировка.

Почти няма парламент, в който да не избухвал сходен скандал на случилото се към народния представител Делян Добрев, напомни анализаторът, като даде образец с четиримата синове на Славейков, с брата на Стефан Стамболов, както и с времето на тоталитарната система, където във властта са били цели семейства.

Проф. Палангурски заключи:

Това за мен е естествена конструкция на ръководство за тези общества, в които гражданското наличие е повече фасадно, в сравнение с същинско. Няма какво да си кривим душата. На Балканите сме фасадна народна власт.

Пълният запис на изявлението на Диана Янкулова с проф. Милко Палангурски можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР