Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло

...
Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло
Коментари Харесай

Кардиолог: Ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг

Ние сме едно недоспало общество – актуалните хора като цяло спят по-малко в сравнениe с предците си. Това сподели в ефира на bTV кардиологът проф. Сотир Марчев.

" В момента сме в обстановка на по-неблагоприятна смяна, тъй като тази нощ спахме един час по-малко “, разяснява още той, като добави, че недоспиването покачва инфарктите и инсултите. " От друга страна – недоспалите водачи катастрофират по-често заран “, напомни още кардиологът.

Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в първите дни след смяната на времето да се наспиват добре и да не оставят децата си сами рано заран, а да ги съпроводят до учебно заведение или накъдето са тръгнали.

" Практически, в случай че човек не се наспива добре, той натрупва така наречен сънен дълг. Ако този дълг бъде наваксан в границите на идващите няколко дни, това е добре. Но в случай че недоспиването стане хронично, то стартира да се отразява на паметта и концентрацията “, сподели още той.

Кардиологът даде образец с американския президент Роналд Рейгън, за който се знаеше, че спи доста малко. " В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че в миналото е бил президент. Ето за какво положителният сън е едно от изискванията да остаряваме умно и да сме здрави “, разясни той.

Прието е, че би трябвало да се спи сред 6 и 8 часа, само че съгласно проф. Марчев е по-добре да следим по какъв начин се разсънваме, а не какво демонстрира часовникът. " Ако се разсънваме добре и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да сме били в леглото, в случай че заран се разсънваме като пребити, то сънят ни е бил малоценен “, изясни той.

Безсънието и стресът за него са като яйцето и кокошката. " Липсата на здрав сън ни прави по-податливи на напрежението, а стресът от своя страна ни пречи на съня. Ето за какво човек би трябвало да се бори и с двете неща. От една страна би трябвало да се усъвършенства хигиената на съня. Това значи да си лягаш и да ставаш едновременно, в стаята да е мрачно и безшумно, както и да не е доста топло. От друга страна е желателно да се понижи напрежението с положително хранене и състезателен режим. Трябва да сме дейни най-малко по 40-45 минути на ден “, посъветва още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР