Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след

...
Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след
Коментари Харесай

Кои са украинските бежанци, които БСП прати да си търсят работа "като всички останали"

" Ние проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което би трябвало да стартират да живеят и работят, както всички останали. " Тези думи на министъра на туризма Христо Проданов (БСП) от сряда са ориентирани към украинските бежанци, които бяха настанени в български хотели.

С на Министерския съвет от март на хотелиерите беше предоставена дотация " в общ размер от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден за период до три месеца от подаването на молба за даване на протекция ".
Ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Христо Проданов
Министър на туризма (БСП)

По думите на Проданов става дума за към 25 000 души. Капацитетът на центровете на Държавната организация за бежанците е не повече от 6000 места. По публични данни от спешния щаб, с които " Капитал " разполага към петък, 15 април 2022 година, в страната са регистрирани общо над 74 000 украински бежанци.

През последните седмици украински бежанци, пристигнали в България, станаха обект на нападки от друг тип - похищения против колите им, по отношение на обезпеченото финансиране от страната за заслон или пък внушения, че и не трябвало да получават помощ от страната.
Реклама Какъв обаче е профилът на украинците, които са регистрирани в България?
От статистиката излиза, че 50.47% от записаните украински бежанци са дами, а 41.12% - деца. Данните сочат, че 11.66% от тях са над 60-годишна възраст.

Близо 1000 от децата са под 1-годишна възраст, а 2750 - под 2-годишна възраст, т.е. в подобен случай в България майките на деца на тази възраст, в случай че са обществено обезпечени, биха получавали обезщетение за майчинство и нямаше да работят. Към 7500 от децата са на възраст сред 3 и 6 години, т.е. в България биха посещавали детска градина, с цел да могат майките да работят. Ако имаше места. За информация - дефицитът тук-там в детските градини в София за 2021 година е над 10 хиляди места. Останалите 21 хиляди деца би трябвало да бъдат поети от системата на главното и междинното обучение, само че в случай че в по-голямата си част евентуално не знаят български, това надали е допустимо.
Украинските бежанци в България към този момент се оказаха по-малко от предвижданото, само че все пак на моменти грижата за тях основава проблеми на страната Фотограф: Георги Кожухаров
Дори и страната някак да успее да поеме грижата за тези над 30 хиляди деца, с цел да могат майките им да са свободни да работят, остава отворен въпросът по какъв начин те ще се осъществят на пазара на труда, в случай че не знаят български език.
Реклама
Така репликата на туристическия министър придобива напълно друг привкус - прословутото българско гостолюбие ще е за три месеца - до момента в който местата в хотелите не трябват за друго.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР