Ние от БСП нямаме нищо против строителството на реактори в

...
Ние от БСП нямаме нищо против строителството на реактори в
Коментари Харесай

Румен Гечев: България инвестира в АЕЦ „Белене“ 3 млрд. лева и трябва да довършим проекта 

Ние от Българска социалистическа партия нямаме нищо срещу строителството на реактори в АЕЦ „ Козлодуй “, само че не е задоволително ние да разкриваме планове за нови реактори в „ Козлодуй “ преди да сме си довършили плана „ Белене “. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев от парламентарната естрада по време на разискването на решението за закупуване на нови мощности за АЕЦ „ Козлодуй “.

Той уточни, че в АЕЦ „ Белене “ българският народ към този момент е вложил общо към 3 милиарда лв. и няма никаква причина да се отхвърляме от два реактора, които имат интернационалните лицензи от единствената оторизирана институция – Международната атомна организация. 

Той посочи, че левицата не вижда нищо нищо лошо да се подхващат стъпки и за построяването на реактори в „ Козлодуй “, в случай че дават отговор на съответните условия, само че проф. Гечев уточни проблеми в тези условия.

„ Първо, не е работа на българския парламент да дефинира какви типове реактори и кой с кого да води договаряния. Второ, държавното управление сега е служебно, то си отива след няколко дни и няма по какъв начин длъжностен кабинет да води договаряния за десетки милиарди евро.

Социалистът уточни и трети проблем – в плана за решение е посочено да се водят договаряния с държавното управление на Съединените американски щати, в случай че „ Уестингхаус “ изобщо не е благосъстоятелност на Съединени американски щати. 

„ Тази компания от дълго време не е тяхна благосъстоятелност.  За Ваше сведение, още през 2006 година японската компания „ Тошиба “ купува „ Уестингхаус “ за 4,6 милиарда $. След което, през 2017 година, „ Уестингхаус “ подава молба в американски съд за фалит. Намира се в развой на банкрут и тогава се изкупува от Toshiba Brookfield Business Partners от Канада, а по-късно се причислява към „ Камеко “ от Канада. Така че сега притежател на „ Уестингхаус “ са канадски компании, а не американски. Така че по какъв начин ще се водят договаряния с американското държавно управление, откакто собствеността на „ Уестингхаус “ е в Канада? “, разяснява проф. Гечев.

Той обърна внимание на повода за какво „ Уестингхаус “ са подали молба за фалит: „ Много  корпорации по света употребяват тази юридическа процедура, с цел да им разрешат да не заплащат задължения към кредиторите, защото към 2017 година „ Уестингхаус “, при строителството на две нуклеарни централи в Джорджия и Северна Каролина, са създали преразход за 13 милиарда щатски $ и загубите на „ Уестингхаус “ са били 9 милиарда $. “

„ Ние от Българска социалистическа партия ще гласуваме „ срещу “, тъй като не е работа на Народното събрание да се занимава с отговорности на изпълнителната власт, първо. Второ, цялостно комплициране има да се водят договаряния с американско държавно управление, в случай че не американци са притежатели на тази компания. И трето, ние желаеме първо да си довършим „ Белене “ и тогава на драго сърце бихме подкрепили и разширението на „ Козлодуй “, като се съблюдават всички бизнес правила и това, което е в полза на българския народ “, сподели в умозаключение Румен Гечев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР