Ние не искаме дерогация от ЕК, тъй като това е

...
Ние не искаме дерогация от ЕК, тъй като това е
Коментари Харесай

Време е да спрем да говорим за нови ядрени реактори, а да мислим за нашите

Ние не желаеме дерогация от Европейска комисия, защото това е право на националните държавни управления да вземат решение в кои случаи те се нуждаят от такова изключение. Прави се само съобщение до комисията и до другите страни.

Това заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев в предаването " Брюксел 1 "  по дерогацията от Брюксел за внасяне на части от Русия за АЕЦ " Козлодуй ". Той изясни регламент 883, който е въведен още от 2014 година при експанзията на Русия против Крим.

" Многократно е попълван с нови клаузи. Последно през декември месец, когато влезнаха всички произведения от желязо и стомана, които се внасят от Руската федерация. Ако погледнем всеки блок на АЕЦ " Козлодуй ", има близо 49 000 тона съоръжение. 95 % от тях са железни. Веднага се оказват, че договорите, които са подписани, попадат в тези наказания. Стана неотложно централата да изготви подобен лист, който се отнася само за договорите, които са към този момент подписани и изтичат тази година, идната или по-следващата година ", допълни проф. Касчиев.

С решение, което взе държавното управление, ще утвърждават единствено към този момент подписани контракти, като да вземем за пример за аварийни елементи или услуги, които няма от кое място да получим, посочи ядреният физик.

" Ако желаеме да продължим употребата на блоковете, към този момент най-малко може да продължим единствено по този метод. Правят се старания от началото на войната, когато се разбра, че има възможност за усложняване на връзките с Русия, да се намерят други снабдители, да вземем за пример от Чехия, Франция, Украйна. В по-голямата си част това съоръжение е неповторимо и то е създадено особено за този вид реактори, включително помпи, топлообменници, резервоари, които са основани за съответните условия. Не може да ги намерите на никое място по света. Никой няма плановата документи на това съоръжение с цел да го създаде и в този смисъл, най-малко към този момент това съдействие с Русия остава належащо ", безапелационен е той.

Според него в Европа от 27-те страни - 13 употребяват нуклеарни атомни централи, нуклеарни електроцентрали. Четиринайсет не употребяват.

" От доста години има известно опълчени по този въпрос. И двата лагера пробват да подобрят своите позиции. Визията, която беше призната от Министерски съвет, е дълготрайна - 30-годишна. Моят опит демонстрира, че такива дълготрайни прогнози не са постигани своите цели. Примерно през 70-те години Международната организация по атомна сила излезе с прогноза, че след 30 години ще имаме към 5000 реактора в света. На процедура имаме в този момент към 422 плюс 207 спрени дефинитивно. Или в Щатите след първата нефтена рецесия, държавното управление на Никсън реши да се построят 1000 нуклеарни реактора. Това, което реализираха, бяха 106 реактора ", сподели още проф. Касчиев.

По думите му до момента действителните данни са се оказвали под минималния сюжет, макар всички старания на специалистите от тази организация да се съобразят.

" Доколкото в тази визия има заложено удвояване на електропотреблението след 30 години, аз съм надълбоко песимистичен, че това ще се реализира. Мога да ви върна към анализите за Белене преди 20 години посочваха, че през 2011 година в страната ще има апетит за електрическа енергия без втора АЕЦ. Ние тогава изнесохме близо 11 000 000 000 kWh и предходната година успяхме да подобрим този връх. Там се предвиждаше едно повишаване на електропотреблението с най-малко 2 % на година. За всичките тези години е повишено горе долу с толкоз ", напомни гостът.

Според ядрения физик казусът е в това, че въглищните централи евентуално ще излязат от приложимост. " Според мен, първо няма да се постигнат кой знае какви резултати по предоговаряне на задачите, заложени в националния ПВУ. И второ – когато влязат новите замислени от Брюксел ограничения за цените на въглеродните излъчвания, тяхната употреба евентуално ще стане неконкурентна и в случай че не се намеси метод да се подкрепят от страната, най-вероятно ще имат усложнения ", на мнение е той.

" Не би трябвало да се приказва единствено за изгодите, само че и за съпътстващите опасности. Например Белене е в зона с нараснал сеизмичен риск. Трябва да се приказва за това по какъв начин ще се отървем от последствията на нуклеарната енергетика. Отработеното гориво за мен са нуклеарните фекалии, фекалиите на нуклеарната енергетика. Ние не знаем до момента какво ще вършим с него. Всички проучвания за последното вместилище, което би трябвало да го погребем, са прекратени през 2010-2011 година. Пари за тази активност не се събират. Такова вместилище ще ни би трябвало, най-малко за най-простия вид - 5 000 000 000 лв.. Крайно време е да се престане да се приказва за нови нуклеарни реактори, а да се мисли какво ще вършим с това, което имаме. Трябва да се одобри изменение закона и разпоредба, с която да се провежда нов фонд за надълбоко изграждан в надълбоко геоложко положение вместилище, единствено че, това значи, че АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да отделя годишно в порядъка от 200-250 милиона лв. ", разяснява проф. Касчиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР