Ние нашия въпрос за референдума сме го консултирали с конституционни

...
Ние нашия въпрос за референдума сме го консултирали с конституционни
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: По-лесно е да събориш президент на избори, отколкото да се отървеш от премиер

Ние нашия въпрос за референдума сме го съветвали с конституционни адвокати. Ние не питаме хората дали желаят президентска република, тъй като по този начин подложен въпроса не е в пълномощията на елементарното национално заседание. Ние ги питаме дали националното заседание да свика Велика национално заседание. Така че изявления, че референдума не е легален, са погрешни. 

Това разяснява пред Нова тв Тошко Йорданов. 

Дразня се, че има хора, които със своите политически пристрастия се мислят за аристократи, които би трябвало да взимат решения, а всички останали хора са някакви туземци, които не могат да взимат решения. А в реалност директната народна власт и закона разрешават на всеки един човек да слага въпроси, уточни той.

Искаме смяна на системата, тъй като бяхме в Народното събрание и видяхме какво става - групова безнаказаност, скриване зад решения. Този вид на ръководство явно е изчерпано. Самата система не действа добре. Няма последователност, не се взимат решения, не се вършат държавни управления. Имало и други страни в нашето състояние, а в този момент с смяна ан ръководството са считани за образец на демокрацията, уточни той.

Истината е, че от години Народното събрание е функционалност на Министерски съвет. Припомнете си Бойко Борисов и по какъв начин му служеше Народното събрание. Т.е. министър председателят се избира от Народното събрание и най-често той е лидер на най-голямата партийна група. А при президентската република президентът предлага плавителство и то се утвърждава от Народното събрание и не може някакви партийни водачи да желаят да бъдат министри. Във Франция президентът Макрон смени премиера без това да докара до парламентарна рецесия в страната, а ние влизаме от една парламентарна рецесия в друга, уточни той.

Турция и Беларус не може да се дават като неприятния образец за президентска република, тъй като тези страни не са част от Европейски Съюз, както ние. То има разлики сред нас и тези две страни, в случай че щете и във връзка с ценностната система. А и като сме в тази форма на ръководство - парламентарна република, ръководството при Бойко Борисов не беше ли ръководство на еднолична власт?, разяснява Йорданов.

Освен това президентът се избира с над 50% от гласовете на избори. А има и друго - президент по-лесно се сменя на избори през пет години, в сравнение с един министър председател. Борисов над 10 години беше на власт, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР