Ние, космическите ентусиасти, си имаме един любим момент при провеждането

...
Ние, космическите ентусиасти, си имаме един любим момент при провеждането
Коментари Харесай

Акатсуки започва да снима Венера!

Ние, галактическите запалянковци, си имаме един обичан миг при провеждането на всяка междупланетна задача – и това е когато новопристигналият галактически уред изпрати своите първи фотоси! Е, “Акатсуки ” съумя да снима Венера още през 2010 година, малко след злощастния отвод на основния мотор. Но тази година беше решаващият миг, а през днешния ден автоматизираната станция сполучливо възпламени моторите си и евентуално е пристигнала в орбита, въпреки че това ще се удостовери до няколко дни! “Акатсуки ” още веднъж съумя да заснеме  Венера – горните фотоси са направени на 1-ви декември! Вероятно късно тази нощ е била извършена още една фотографска сесия – да се надяваме, че фотосите скоро ще бъдат получени на Земята и оповестени в Интернет!

Няма спор – идването на “Акатсуки ” е хубава вест, само че не просто тъй като имаме автоматизирана станция, която работи към Венера. По-рано през 2015 година беше прекъсната задачата както на европейската станция “Винъс Експрес ”, която учеше Венера в продължение на дълги години, по този начин и на американската задача “Месинджър ”, която учеше Меркурий от 2011 година насам. С края на тези задачи човечеството краткотрайно нямаше роботизиран представител във вътрешната Слънчева система. С “Акатсуки ” към Венера, още веднъж има подобен!

Профилът на задачата на “Акатсуки ” е друг от този на “Винъс Експрес ”. “Винъс Експрес ” работеше в полярна орбита. Орбитата на “Акатсуки ” ще е по-близка до екваториалната. Това значи, че резултатите ще бъдат много по-различни.

Европейската задача “Винъс Експрес ” също не мина без проблеми, въпреки че рядко се срещаме за тях, тъй като като цяло задачата бе свръхуспешна. Но капката катран в кацата с мед бе фактът, че един от инструментите се провали изцяло още при започване на задачата – това бе Planetary Fourier Spectrometer (PFS). Този инструмент трябваше да открива химичния състав на венерианската атмосфера посредством анализирането на инфрачервените лъчи. В течение на годините бяха извършени редица опити, които трябваше да приведат инструмента в работна подготвеност, само че нито един от тях не докара до приемливи резултати. Космически анализатори се надяват, че наблюденията в инфрачервената област от “Акатсуки ” ще съумеят да допринесат за развиването на науката и за отплата в тези области, където “Винъс Експрес ” не съумя.

Така че стискаме палци навлизането в орбита в действителност да е било сполучливо (което ще бъде оповестено публично до 9-ти декември), с цел да стартира вълнуващата научна стратегия!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР