Ние имаме ли национален отбор по футбол? Боли ме за

...
Ние имаме ли национален отбор по футбол? Боли ме за
Коментари Харесай

Паро: Ние имаме ли национален отбор по футбол?

" Ние имаме ли народен тим по футбол? Боли ме за българчетата в този внушителен отбор. Всички приказват за детско-юношески школи, а съвсем всички ги загърбиха. Футболистът играе колкото си го подготвил. Ако си видял, че няма нужните качества, значи не може да го вземеш в националния тим. Ако ги има качествата и не е квалифициран добре - значи тогава други са отговорни. Нужно е да се замислят всичките и съгласно мен няма какво да се боричкат за властта в БФС. Трябва да правят отстъпка на младите, тъй като няколко цикъла демонстрира това управление, че не може да стане нищо огромно ", съобщи в изявление за БГНЕС легендата на българския футбол - Аспарух Никодимов.

Ето какво разяснява един от най-успешните играчи и треньори в историята на родния футбол, откакто националите ни останаха на предпоследно място в квалификационната си група (съставена от 5 селекции) за Мондиал 2022 в Катар.

Г-н Никодимов, 4 гола за Швейцария, 2 анулирани попадения на " кръстоносците " поради тънки засади и една греда за домакините след шут от към 3-4 метра. Всичко това през второто полувреме на мача Швейцария - България от международните квалификации. Вашият коментар за представянето на нашите през втората част на дуела?

Този мач беше злополука, какво да кажа друго. Катастрофално показване беше. Да не влизаме в доста детайлности, само че аз гледах и отбраната при головете - те нито се подсигуряват един различен. Всеки някъде го увлича играта и се отваряха такива пролуки в нашата защита, че това е неуместно.

От 1962-а до 1974-а участваме на 4 следващи Мондиала, в случай, че шампионатите се организират във формат от 16 отбора. Вие играете в два от тези международни шампионата. Може ли да се каже, че България е страна с обичаи във футбола надалеч преди Световното през 1994-а, когато стигаме до полуфиналите, а сегашните резултати на националния ни отбор са извънредно неприятни?

Така е, по този начин е. Ние се борехме с най-големите национални тимове. Обаче има една дребна разлика, че в нашето състезание играеха единствено българи и им се даваше опция от младежки години да израснат, напряко при мъжете влизаха на 17-18 години. Аз нали правилно, че в Б група беше Септември София, само че от 17-годишен бях в мъжкия отбор на Септември. Може да си извършите изводите защо става въпрос. Ние не им даваме опция на нашите играчи в този момент. Националният ни селекционер в този момент има стеснен брой избор. Да кажат тези, които ръководят футбола ни, за тези години, които са управлявали - какво са създали за българския футбол? Но те няма какво да го споделят, тъй като то се вижда какво е, всичко е налице.

Казвате актуалните ръководители в БФС, които са в централата от 15-ина години, слаби резултати, съгласно вас?

Да. Аз разбирам, те споделят, че са експерти. Нито един от тях обаче не стана огромен треньор. По негови разбирания, визии да направи един постоянен тим било клубен, било народен и тогава да приказват нещо. Те какво желаят - да нямат триумфи като ръководители и да си седят там на топличко? В къщичката горе на Бояна - екстра. Може да си седят по през целия ден там.

На клубно равнище с ЦСКА може да се похвалите с детронирането на 3 настоящи първенци на континента - Аякс (като играч), Нотингам и Ливърпул (като старши треньор), както и с още куп значими победи. На този декор не бледнеят ли доста сегашните резултати на " армейците " в евротурнирите? А да кажем и на Лудогорец, който през последните години записа най-вече мачове в Европа от родните тимове? Говорим за 3 отстранявания на настоящи европейски клубни първенци, разликата наподобява е огромна...

Така е. Но в този момент нали всички са част от този футбол. Националният тим и клубното ниво мъчно може да се разделят. Не може в клубния футбол да не се представяш на най-високо равнище и внезапно отиваш в националния ни състав и ставаш страховит състезател. Този филм не съм го гледал. Може да имаме мощен внушителен отбор - без огромни триумфи на клубно равнище на тимовете ни, само че в случай че главните състезатели в националния ни отбор играят множеството в чужбина. Както беше преди - един в Барселона, различен в Атлетико Мадрид, да не ги изброяваме кой къде е играл - по Германия имахме в Бундеслигата. Разликата е колосална.

При състояние, че и на национално и на клубно ниво, родният футбол като цяло не е в най-хубавите си дни. Без значение кой е президент на БФС, нужни ли са фрапантни промени в развиването на българския футбол?

Естествено, че са нужни. След като не върви една работа. Аз нали бил съм в ЦСКА. Не ми дадоха опция в националния тим. В един миг можеше да отида, само че няма значение, хора, които не сме първи другари не ми разрешиха, само че както и да е.

Вие загатнахте какво е вашето мнение. Според вас, кой би се справил по-добре като ръководител на БФС в актуалната обстановка - Борислав Михайлов, който отдавна е отпред на централата или главният кандидат за поста Димитър Бербатов?

Какво да ви кажа? Бербатов и екипът му са млади, с нови хрумвания. Според мен би трябвало да им се даде път. Аз съм за това - да се даде опция на младите. Смятам, че тези хора, които 15-ина години ръководят - като не върви работата, се махаш от там. За мен актуалното управление на Футболния съюз дори би трябвало да се отдръпват без избори. Даваш път на младите. Ако не могат и те, след 3 години върни се отново - кажи аз съм си направил заключения, отново ще се кандидатирам. Димитър Бербатов и момчетата към него играха в огромни тимове, видяха по какъв начин се ръководи клуб от най-високо ниво. Като са почерпили този опит, ще се опитат да го приложат в България. За 1 година няма да стане, само че след 3-4 години, съгласно мен, 100 % ще се почувства тази смяна. Смятам, че по-малко говорене и повече работа би трябвало да има в родния футбол и да се дава път на младите български футболисти.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР