Нидерландската служба за военно разузнаване е предупредила компаниите в страната,

...
Нидерландската служба за военно разузнаване е предупредила компаниите в страната,
Коментари Харесай

Нидерландското военно разузнаване: Технологичният сектор неволно помага на Москва

Нидерландската работа за военно разузнаване е предизвестила фирмите в страната, че Москва се пробва да получи високотехнологични активи за войната си в Украйна посредством подставени лица, оповестяват локални медии.

Ян Свиленс, началник на Службата за военно разузнаване на Нидерландия (MIVD), съобщи, че съветските секрети служби са основали десетки фиктивни компании в Нидерландия, с цел да избегнат западните наказания.

Тези компании купуват технологии в Нидерландия и по-късно ги внасят в Русия за военни цели, съобщи той пред вестник Financieele Dagblad (FD).

Коментарите му бяха доказани от нидерландското министерство на защитата според информация на нидерландската осведомителна организация ANP и публичната телевизия NOS.

Такива практики съществуват още от съветското анексиране на Крим през 2014 година, " само че с войната в Украйна те се усилват доста ", съобщи Свиленс пред FD.

Нидерландия е дом на водещи компании в създаването и производството на полупроводници и микрочипове, като NXP и ASML.

Говорител на министерството на защитата, представен от ANP, съобщи, че по-строгите наказания, въведени от западните страни против Русия, поради нахлуването ѝ в Украйна, са трансформирали нещата за съветските разследващи служби.

" Колкото по-строги са глобите, толкоз по-трудно става за съветското разузнаване и толкоз по-изобретателно би трябвало да работи то, с цел да ги заобиколи ", сподели представителят.

Поради това за бизнесмените е " мъчно " да осъзнаят, че вършат заобиколен бизнес с Русия, добави той. Министерство на външните работи прикани фирмите да организират по-задълбочени изследвания на своите клиенти и да се осведомят за действителните крайни консуматори на техните артикули, заяви телевизия NOS. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР