Нидерландецът Макс Ферстапен спечели Гран при на Емилия Романя, четвърти

...
Нидерландецът Макс Ферстапен спечели Гран при на Емилия Романя, четвърти
Коментари Харесай

Ферстапен с втора победа за сезона във Формула 1

Нидерландецът Макс Ферстапен завоюва Гран при на Емилия Романя, четвърти кръг за сезона във Формула 1, заяви Българска телеграфна агенция.

За Ферстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Ред Бул се поздрави с първи двоен триумф за акцията, защото мексиканецът Серхио Перес финишира втори. Третата позиция в крайното класиране зае британецът Ландо Норис с МакЛарън. Останалите позиции в челната шестица заеха британецът Джордж Ръсел (Мерцедес), финландецът Валтери Ботас (Алфа Ромео) и монегасецът Шарл Льоклер (Ферари).

Първото за годината съревнование на европейска земя не предложи особени страсти, макар че водачите стартираха на изцяло мократа писта " Имола ", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, защото времето се задържа устойчиво, а потеглилият от полпозишън Ферстапен нямаше усложнения да задържи първата си позиция от самото начало.

Още в първата обиколка символичните домакини от Ферари бяха разочаровани, откакто водачът на италианския тим Карлос Сайнс-младши отпадна. Испанецът се сблъска дружно с Даниел Рикардо от МакЛарън и трябваше да прекрати присъединяване си в конкуренцията. Австралиецът пък отиде в дъното на колоната и остана там до края на спортния ден.

Другият водач на Ферари Шарл Льоклер също не направи желан старт. Пилотът от Монако се забави с реакцията си на старта и това разреши на Серхио Перес и Ландо Норис да го изпреварят. Така още от първия завой на надпреварата Ред Бул окупира първите две места, а лидерът в генералното класиране Льоклер бе изпратен в битка за третата позиция.

Няколко обиколки по-късно от надпреварата отпадна и някогашният международен първенец Фернандо Алонсо с Алпин, а най-интересна изглеждаше борбата в средата на колоната. Там британецът Джордж Ръсел и финландецът Валтери Ботас нападнаха интензивно датчанина Кевин Магнусен (Хаас), чийто болид несъмнено отстъпваше в завоите на конкурентните машини зад него.

Постепенно Льоклер съумя да си върне третото място в колоната и да изпревари Ландо Норис, а от щаба на Ферари първи взеха решение да заложат на меки гуми, с които да се нападат два болида на Ред Бул. Самият Льоклер обаче изрази подозрение към избора на екипа му и тези му съмнения се оказаха оправдани. В 54-тата обиколка монегасецът позволи доста груба неточност, която го извади от борбата за места на подиума. Льоклер се завъртя на един от завоите и напусна пистата. В този миг той " дишаше във врата " на намиращия се на втора позиция Серхио Перес, а случаят го принуди да влезе за повторно в бокса в границите на няколко тура и това го смъкна до девета позиция.

До края на надпреварата Льоклер съумя да се изкачи до шестото място, само че това е дребна разтуха за него поради обстоятелството, че Ферстапен събра цялостен актив от точки през уикенда, печелейки надпреварата, спринтовото съревнование и давайки най-бърза обиколка.

За седемкратния международен първенец Люис Хамилтън надпреварата на " Имола " бе следващо отчаяние през сезона, като той финишира едвам на 14-о място и бе затворен с обиколка от спечелилия Ферстапен.

В генералното класиране отпред остава Льоклер с 86 точки. На втора позиция излезе Ферстапен с 59. Трети с 54 е Перес, следван от Джордж Ръсел с 49 и Карлос Сайнс-младши с 39.

Крайно класиране в Гран при на Емилия Романя (63 обиколки/309,049 км обща дължина/4.909 дължина на обиколката):

1. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул) - 1:32:07.986 часа
2. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - +16.527 секунди
3. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън) - +34.834
4. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес) - +42.506
5. Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео) - +43.181
6. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - +56.072
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР