Ниагарският водопад в американския щат Ню Йорк замръзна за пръв

...
Ниагарският водопад в американския щат Ню Йорк замръзна за пръв
Коментари Харесай

Ниагарският водопад представи леден спектакъл на посетителите си

Ниагарският водопад в американския щат Ню Йорк замръзна за пръв път от три години насам, съобщи BBC. Така водопадът, разказан от Алеко Константинов в „ До Чикаго и обратно “, предложи един по-различен театър на посетителите си.

Вижте фотоси, предоставени от Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

 © Българска телеграфна агенция
За финален път Ниагарският водопад замръзна през януари 2014 г, когато живакът стигна -19 градуса по Целзий, предава BBC. Температурите тази седмица се чака да стигнат -10.

Но и заледен, гледката на водопада си остава все по този начин вълнуваща, както я разказва Щастливеца:

„ Дай Боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах, като наближавахме Ниагарския водопад, а още повече - когато блесна с всичкото си великолепие пред очите ми това знамение на природата! [...] Не съм любил и не зная какво сеща човек, като му следва след дълго неявяване да се срещне с предмета на своята обич, какво чувствува той при първото наречие на взаимност; не съм се женил и не зная какво сеща момъкът, като отива под венчилото или като пристъпва прага на новия живот... Но зная, че когато нашият файтон потегли към водопадите, мене ме обхвана дотам нервозно неспокойствие и нетърпелива жадност, щото, в случай че в този миг се отвориха небесата и св. Петър ме повикаше да ми отвори вратата на парадайса, аз би му извикал: „ Махни се с твоя парадайс, остави ме да видя Ниагара! “ (Алеко Константинов, „ До Чикаго и обратно “)

И тези гости виждат същото, което Алеко Константинов е видял преди 124 години, въпреки и сигурно да им е по-студено. Поне камерата на Асошиейтед прес ги е запечатала гратис...

„ Сума фотографи оферират услугите си да те снемат на скалите, под водопадите, за спомен. Ние не се снехме, тъй като един от нас приведе срещу това типичния български мотив: „ Кой знае какъв брой ще ни обелят. “ (Алеко Константинов, „ До Чикаго и обратно “)

„ Прощавай, Ниагара! Много е къс животът, с цел да имам вяра още един път да те видя!... (А бе не се знае! Здраве да е, па и благодат... Ами!) Изпищя нашият локомотив, потегли тренът, завъртя се покрайнината, завъртя се гората и покри водопадите. “ (Алеко Константинов, „ До Чикаго и обратно “)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР