Незнайно защо на здравето на ушите се обръща по-малко внимание,

...
Незнайно защо на здравето на ушите се обръща по-малко внимание,
Коментари Харесай

Слушалките увреждат слуха

Незнайно за какво на здравето на ушите се обръща по-малко внимание, в сравнение с други елементи на тялото. Смята се, че намаляването на слуха е естествена последица от остаряването. Има обаче и някои нездравословни привички, поради които започваме да недочуваме. Къде бъркаме?

Първото и най-очевидното е да се заобикалят мощните шумове, доколкото е допустимо. Съвременните действителности са такива, че същите тези звуци ни следват на всички места, само че има заплаха, на която хората се излагат непринудено - слушане на музика със слушалки. Доклади на Световната здравна организация демонстрират, че почти 1,1 милиарда младежи и юноши по света са изложени на риск от проблеми със слуха.

Има предписание 60/60, което гласи, че слушането на музика със слушалки би трябвало да продължи не повече от 60 минути при мощ на звука не по-висока от 60% от оптималната. При това изискване няма забележителна щета за ушите и потреблението на комфортни джаджи е изцяло задоволително. Важно при избора на слушалки е да предпочитате външните модели, а не тези за слагане вътре в ушите - последните са ситуирани по-близо до тъпанчето и вредата от тях е по-значителна.

Приемайте медикаментите си, както ви е предписано. Доказано е, че нестероидните противовъзпалителни средства, които също са аналгетици или болкоуспокояващи, оказват отрицателно въздействие върху здравето на ушите. Интересно е, че доста хора подценяват инструкциите и гълтат медикаменти при всяка „ комфортна “ опция. Необходимо е да се разбере, че има болки, които не изискват лекуване с хапчета или други форми на медикаменти.

Не почиствайте ушната тиня с памучни тампони. Хигиенната процедура може да нанесе доста повече щета, в сравнение с изгода. Факт е, че ушната тиня е естествена секреция на тялото, чиято съществена функционалност е да защищава ушите от вероятни дразнители като попаднали вътре инсекти или замърсители. При разчистване с клечки секретът може да бъде набутан във вътрешността в ушния канал, което да докара до запушването му и в допълнение утежняване на слуха. Ушите имат функционалност за самопочистване. Ако съществуването на тиня въпреки всичко ви тормози, деликатно почистете единствено забележимата част на ушния канал.

Едва ли има нещо, върху което тютюнопушенето не оказва негативно влияние, и ушите не са изключение. Пушачите са по-уязвими към проблеми със слуха заради въглеродния окис и никотина, които предизвикват увреждане на клетките в кохлеята (разположена в предната част на ухото). Пасивните пушачи също са изложени на риск. Единственият съвет е да се борим с разрушителния табиет. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР