Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на

...
Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на
Коментари Харесай

Изложба на Националния археологически музей показва открията на отминалото лято

Незнайни истории от зората на човешката цивилизация споделя изложбата на Националния археологически музей. Тя събира всички най-интересни открития от археологическите изследвания на отминалото лято. Най-богати са находките от неолитното населено място край Дамяница.


Само за едно лято археолозите съумяха да разкрият и разчетат 1000 години живот. На първите земеделци по нашите земи, заселили долината на Струма преди 7000 години.
Доц. Людмил Вагалински - шеф на НАИМ: Важното е, че за доста дълъг интервал тези хора са съумели да уседнат, да развият една блестяща просвета, да не кажа цивилизация.
В далечното време на неолита са изработвали сходна рисувана керамика, специализирали умения в индустриален център за изпичане на глина, оставили ни голям брой идоли и концепция да техните вярвания и показа.

Загадъчният народ от града на птиците и тази година сервира изненади. След най-старото златно мънисто, в пръста блесна и златен талисман, сходен на други от варненския халколитен некропол. Което несъмнено демонстрира засилени връзки сред селищата.
Камен Бояджиев - археолог:Тези хора в действителност са търгували едни с други на стотици километри, познавали са се, имали са сходни визии за света и сходни моди.
Ценни находки и човешки истории разкри некрополът на Деултум в Дебелт. Стъкленица, открита пред детско черепче, несъмнено е биберон. Най-важното в живота на различен гражданин на римската колония е флейтата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР