Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни -

...
Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни -
Коментари Харесай

ЕК: Независимостта на съдебната власт в България е под заплаха

Независимостта на правосъдната система е под опасност в страни - членки на Европейски Съюз като България, Унгария, Полша и Румъния, сподели европейският комисар по правораздаването Вера Йоурова, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя предизвести, че тази наклонност може да навреди на доверието сред страните от съюза.
"Предизвикателствата пред върховенството на закона се усилват в някои страни във време, когато нужните промени на правосъдната система са омърсявани с извънредно политизирани диспути ", разяснява еврокомисарят по правораздаването.
Йоурова означи, че жителите и фирмите в тези страни, най-много в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият напън и вмешателство се ускоряват.
“Това освен попречва провеждането на обективни правосъдни процеси, само че и има риск да навреди на бизнеса “, акцентира тя.
Еврокомисарят сподели, че "ако правосъдната система е разрушена в една страна, последствията ще бъдат усетени в целия Европейски Съюз, тъй като ние разчитаме на взаимното доверие ".
Вера Йоурова е създател на концепцията за прекъсване на еврофондовете за страни, които имат съществени проблеми с налагането на върховенството на закона. Първоначално Европейската комисия имаше проблеми с Полша и Унгария, само че след това проблемите с правораздаването в източната част на Европейски Съюз се разшириха с Румъния.
България също не е отвън радара на Брюксел, макар последния позитивен отчет на Европейска комисия, за което е доказателство последното изявление на Вера Йоурова.
В края на 2017 година против Полша стартира процедура за задействане на член 7 от Договора за Европейски Съюз, което имаше за цел да лиши от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Повод за процедурата дадоха ръководещите в Полша, които започнаха всеобщо да сменят неуместни съдии.
Унгария разгласи, че ще блокира задействането на член 7 против Полша. Месеци по-късно Европейският парламент предложи налагане на същата глоба и против Унгария за неспазване на съществени полезности на Европейски Съюз - върховенството на закона, свободата на словото, правата на малцинствата и мигрантите. Това провокира реципрочна реакция от Полша, която разгласи, че ще наложи несъгласие.
България също се намеси в диалога и българското държавно управление взе решение да гласоподава "против " глобите за Будапеща, в случай че тематиката стигне до Съвета на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР