Независимо за какъв вид домашен любимец става въпрос, бременността винаги

...
Независимо за какъв вид домашен любимец става въпрос, бременността винаги
Коментари Харесай

Бременност при морски свинчета - особености и рискове

Независимо за какъв тип домакински любим става въпрос, бременността постоянно е вълнуващо събитие. Появата на новия живот, опцията да наблюдавате развиването на новородените от първия ред - всичко това носи неповторими страсти. Но, въпреки и бременността и раждането да са толкоз изначална, фундаментална част от живота и природата, за някои животни тези процеси крият сериозен риск. Идеална илюстрация на този факт е морското свинче - релативно постоянно срещан домакински любим в България.

Женските морски свинчета доближават полова зрялост на нежната възраст от 4 седмици. Бременността при морските свинчета трае сред 59 и 73 дни - което значи, че едно женско морско свинче може да остави потомство едвам 12 - 14 седмици след личната си поява на белия свят. При такова показване би било разумно да си помислим, че морските свинчета са същинска машина за бебета!

Фактите обаче са други - бременността при морските свинчета е нелек, изпълнен с опасности развой, изискващ специфични грижи и нараснало внимание!

Това, кардинално, важи за всяка една бременност - без значение за какъв биологичен тип приказваме! Cavia porcellus (морско свинче) въпреки всичко е специфичен случай - вижте за какво!

Първата причина за нараснала проблемност е способността на морските свинчета да забременяват в най-ранна възраст. Фактът, че организмът е достигнал полова зрялост и може да забременее, не значи автоматизирано, че е подготвен да износи, а след това и отгледа потомството. Бременността при доста млади морски свинчета е извънредно тежка!

Нещата се утежняват в допълнение от обстоятелството, че новородените морски свинчета са впечатляващо едри - с тегло от към 100 грама. За съпоставяне - естественото тегло на възрастно морски свинче е сред 700 и 1 200 грама. Обикновено женската ражда 2 - 3 дребни, само че от време на време може да са и 5 - 6. Дори при нормалната численост от 2 - 3 плода тежестта на майката се удвоява, вътрешните ѝ органи търпят напън, има риск от развиване на токсемия и хипокалцемия, а в някои случаи се следи и изпадане на матката.

Бременността при този тип може и да е тежка и рискова, само че качествата му за зачеване са пословични - морското свинче може да забременее още веднъж 2 часа, откакто е родило!

Два часа е минималният период, в действителност - от време на време би трябвало да минат и до 15 часа, с цел да се възвърне способността на женската за забременяване. При всички случаи обаче майката може да забременее с ново потомство, преди да е минало и денонощие от раждането. Това неизбежно е обвързвано с повишение на риска от хипокалцемия и увреждане на матката в процеса на новата бременност.

За здравето на морските свинчета най-добре би било въобще да не ги заплождате - само че в случай че имате други проекти, то би било добре най-малко това да се случи сред 3 и 12-месечна възраст. Опасно за животното е освен ранното, само че и късното зачеване - въпреки и да са релативно дълголетни (с дълготрайност на живот 4 - 8 години), женските над 12 месеца към този момент са отвън най-хубавата си форма за основаване на нов живот.

 Бременните морски свинчета имат нараснал вкус

За да избегнете непрекъснатото и безотговорно размножаване, женските над 4-седмична възраст би трябвало да са отделени от мъжките. Ако въпреки всичко имате бременно морско свинче, ето какво би трябвало да му осигурите:

Адекватно хранене

Бъдещата майка би трябвало да получава задоволително количество качествена, разнообразна храна, съобразена с увеличените енергийни потребности на организма ѝ!

Спокойствие

Избягвайте да вадите бременната женска от жилището ѝ, не я плашете, най-добре не я тормозете въобще и никога не я притискайте, изключително по корема! Принципно бременната женска може да остане в общността морски свинчета (ако имате такава), само че имайте подготвеност да я отделите в независима клетка, в случай че забележите експанзия в връзките в групата!

Ако няма затруднения, от самата бременност може да очаквате следното:

Първа седмица: нищо.

В тоя интервал няма забележими промени във физиологията и/или държанието на животното.

Втора седмица: нищо + нараснало ползване на вода.

Във втората седмица на бременността бъдещите майки нормално стартират да поят повече вода - само че пиенето на повече вода единствено по себе си не е симптом за бременност, изключително в случай че температурите са високи.

Трета седмица: животното стартира да наддава на тегло.

Това обаче би могло да се откри единствено с претегляне и сравняване - измененията към момента са леки до умерени.

Четвърта седмица: фетусите се усещат при опипване.

Поне от човек, който знае какво прави, по какъв начин да го прави и къде да търси. При всички случаи е най-добре да спестите сходни процедури на животното.

Пета седмица: коремът на женската се издува.

 Морско свинче

Малките към този момент са осезаеми и за неспециалист - можете да ги усетите с пръсти даже без здравно обучение. И е все по този начин нежелателно да го вършиме!

Седмици шеста и седма: коремът продължава да пораства.

Малките се движат. Можете да усетите придвижванията им през корема на майката.

Седмици осма и девета: бременната женска става мъчно преносима.

Фетусите са към този момент в съвсем цялостен размер и това си споделя думата - придвижванията на бременното женско морско свинче са осезаемо затруднени. Въпреки това тя е във форма, храни се и пие вода обикновено. През деветата седмица стартира раздалечаването на тазовите кости - тялото се приготвя за раждането!

Десета седмица: настава раждане!

Случва се нормално в интервал, в който женската е необезпокоявана - през нощта или в отсъствието на хора. Процесът протича бързо, майката почиства и подсушава всяко новородено и по всяка възможност всички ще са в топ-форма, когато установите събитието!

Най-тежкото затруднение при бременните морски свинчета е по този начин наречената токсемия на бременността. Токсемия кардинално е съществуването на токсични субстанции в кръвта - само че когато причина за това са процеси, директно свързани с бременността, като да вземем за пример нередности с плацентата, положението е диагностицирано като токсемия на бременността, токсикоза на бременността или прееклампсия.

Пълното схващане на процеса изисква най-малко скъсен курс по акушерство и гинекология, по тази причина ще се ограничим с изброяване на признаците, че с бременното морско свинче става нещо неправилно:

- вижда се безапетитие при морското свинче;

- следи се спад в виталния му тонус, става апатично и вяло;

- животното добива нездравословен тип, козината на морското свинче става безжизнена и разрошена, стойката е изгърбена;

- от време на време се следи интензивно слюноотделяне.

Възможно е и да усетите в дъха на животното миризма, сходна на ацетон (на кетони - а ацетонът е най-познатият измежду необятната аудитория кетон) - токсемията провокира кетоацидоза.

Теоретично токсемията при бременност на морските свинчета е лечимо положение, само че при морските свинчета развиването и по всяка възможност значи летален излаз. След признаците на кетоацидоза следва бързо утежняване на положението, мускулни конвулсии и гибел.

Адекватното избиране на миг за заплождане, положителните условия на живот и уравновесеното меню усилват възможностите бременността и раждането да протекат наред!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР