Независимо от промените в международната ситуация, Китай ще продължи да

...
Независимо от промените в международната ситуация, Китай ще продължи да
Коментари Харесай

На Мюнхенската конференция по сигурността Китай акцентира върху ролята си на „стабилизираща сила“

Независимо от измененията в интернационалната обстановка, Китай ще продължи да бъде стабилизираща мощ в света, съобщи китайският първи посланик Уан И в изявлението си на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността. По думите му, дейностите на Пекин в това му качество се показват в три посоки: насърчавайки съдействието сред огромните страни, при справяне с настоящи горещи проблеми и за подобряването на световното ръководство и ускорение на икономическия напредък.

Конференцията в Мюнхен, почнала в петък при присъединяване на към 60 държавни ръководители и представители на 85 държавни управления, би трябвало да разиска настоящи и евентуални бъдещи спорове, застрашаващи сигурността в света и в съответни райони.

При откриването, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че „ световната общественост е по-фрагментирана и разграничена от когато и да било през последните 75 години “, наблягайки нуждата от „ световен ред, който работи за всички “. Той сподели също, че в случай че страните извършват отговорностите си, планувани в Устава на Организация на обединените нации, „ всеки човек на Земята ще живее в мир и почтено “. „ Правителствата обаче подценяват тези задължения и милиони спокойно население заплаща ужасна цена, като рекорден брой хора са принудени да бягат, с цел да се спасят от принуждение “, акцентира Гутериш.

Развивайки тази теза, в речта си китайският външен министър Уан И означи, че престижът и централната роля на Организация на обединените нации не би трябвало да бъдат отслабвани и организацията „ надалеч не е остаряла “, а задачите и правилата, залегнали в нейния правилник са „ още по-важни през днешния ден “. Засилването на мултилатерализма е общ апел на фона на провокациите от протекционизма и силовата политика, уточни той.

Обяснявайки ролята на Китай като „ стабилизатор “ в връзките сред огромните страни, Уан И уточни нуждата от връщането на връзките сред Пекин и Вашингтон „ в верния път на развиване “, и тези с сред Китай и Русия като учредени на „ отсъствието на съюз, без борба и без ориентиране към която и да е трета страна “. „ Устойчивите и близки връзки сред Китай и Европа освен оказват помощ за постигането на съвместен триумф, само че също по този начин осветяват света “, сподели Уан И, призовавайки двете страни да преодолеят актуалните геополитически и идеологически разстройства, да се отнасят една към друга като сътрудници, а не като противници, и да „ внасят позитивност в днешния плевел свят “.

В речта си на конференцията Уан И загатна съответно ролята на Китай за улеснение на политическото споразумяване на израелско-палестинския спор, украинската рецесия и посредничеството му за справяне с рецесията в Северен Мианмар. Той също по този начин акцентира, че Пекин се отнася отговорно към териториалните разногласия със съседите си в Южнокитайско море.

 „ Тези мнения на външния министър са значими за унищожаване на недоразуменията. Те приповтарят политическата позиция на Китай по отношение на тези спорове и имат решаващо значение за имиджа на страната и траекторията за справяне с споровете “, споделя през Global Times Мяо Лу, съосновател неправителствения мозъчен концерн Център за Китай и глобализацията. „ Китай, който не е забъркана страна, се пробва самодейно да улеснява построяването на консенсус и основава условия за мирни договаряния “, прибавя той.

Отбелязвайки, че китайската стопанска система остава витална и устойчива, Уан И съобщи, че страната ще продължи да уголемява отварянето си, да обезпечава по-добра бизнес среда за непознатите компании и да предлага улеснения за обмена на личен състав. „ Развитието на Китай води до усилване на позициите на силите на мира, подсилване на стабилността и разширение на свободния пазар “, уточни той.

„ Уан И даде ясно обръщение, че Китай има вяра, че единствено посредством единение и съдействие сред всички страни можем да реализираме печеливши резултати. Застиването в манталитета на конкуренция и фокусирането единствено върху относителните облаги са саморазрушителни и подкопават общите ползи “, разяснява Сун Чън`ао от Центъра за интернационална сигурност и тактика към университета „ Цинхуа “.

Думата „ загуба “ бе основна на тазгодишната конференция в Мюнхен и се среща постоянно в отчета за 2024 година, оповестен преди събитието, което съгласно наблюдаващи демонстрира възходящото безпокойствие на Запада от актуалната интернационална обстановка. В него се показва, че Китай основава „ забележителна угриженост, само че се счита за по-малка опасност от Русия от всички страни, в това число Япония и Съединени американски щати “.

„ В нови и несуверенни области, които оказват доста въздействие върху сигурността, като Космоса, дълбокия океан и киберпространството, Западът също постанова тезата за „ китайската опасност “, потвърждавайки, че там страната работи „ по-фино и систематично “ спрямо по-осезаеми провокации за сигурността като тези, създавани от Русия “, счита Уан Иуей, шеф на Института за интернационалните връзки към Китайския национален университет. „ Това не е нищо повече от остарял трик за определяне на външен утопичен зложелател, с цел да се прикрие безполезността и неуместността на западната визия за сигурност “, счита той.

Според Сун Чън`ао, Европа е черноглед във връзка с действителностите в интернационалната сигурност и разпорежда очакванията си на трансатлантическата взаимност. „ Много тематики тази година се въртят към настройката „ губещ-губещ “ – западните страни са по-загрижени за относителните си облаги, вместо да търсят взаимни изгоди, както преди, което може да подкопае световното съдействие и съществуващия интернационален ред “, споделя той.

Уоруик Пауъл, политически консултант на някогашния австралийски министър председател Кевин Ръд, разяснява пред Global Times, че Мюнхенският отчет за сигурността от 2024 година отразява намаляването на груповата западна мощност. По думите му, той демонстрира „ безпокойството на обичайните западни колониални сили, че светът към тях се трансформира и те към този момент не управляват изцяло тези промени “.

Ли Хайдун, професор в Китайския университет за интернационална политика, също е на мнение, че „ без значение дали става въпрос за спора сред Русия и Украйна или израелско-палестинския, Западът не може да води, камо ли да има последната дума “. „ Въпреки това, някои западни страни имат вяра, че е по-добре да поддържат владичество в обстановка на загуба, в сравнение с да се примирят с интернационален пейзаж, включващ тъждество, взаимност и приобщаване. Трагично е, че Западът, чието погрешно ръководство на интернационалните каузи докара до доста от актуалните спорове, трансферира виновността към незападни страни без саморефлексия “, прибавя той.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед2008Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед4928Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед33762Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед51821Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Алтернативен Поглед36376Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед373795Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251831Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед229822Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113208Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95038Д-р Румен Петков: Истината е шок
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР