Независимо от интересите на кои политически и икономически кръгове отразяват

...
Независимо от интересите на кои политически и икономически кръгове отразяват
Коментари Харесай

„Пробив в американската стена“. Близкият изток реагира на посещението на Си в Москва

Независимо от ползите на кои политически и стопански кръгове отразяват избрани изявления, районът показва подготвеност да схване новото наличие на Русия и Китай в Близкия изток и се готви да ги „ въвлече в решаването на техните проблеми “.

Едно от най-обсъжданите събития в света през днешния ден, несъмнено, е държавното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Освен това, в случай че мненията на западните публицисти и специалисти са по-наситени с усеща и страсти, то в Близкия изток доминира анализът на протичащите събития, които те квалифицират като исторически. Почти всички близкоизточни издания са изпълнени с предусещане за изтеглянето на американците от района и обстоятелството, че " появилият се политически вакуум се запълва от Москва и Пекин ".

В тази връзка ливанското издание Ad-Diyar, разяснявайки диалозите в Москва сред съветския президент Владимир Путин и Си Дзинпин, написа, че „ образуването на многополюсен свят ще стартира от Близкия изток “, тъй като „ Русия и Китай са създали пробив в американската стена в този район на света ". Освен това те " подтикнаха в множеството страни определянето на нови подходи към външната политика ".

Ако по-рано единствено Русия показва готовността си да предложи мироопазващи начинания в Близкия изток, в този момент Китай изоставя правилото на „ таогуан янхуей “ („ останете на назад във времето и скрийте качествата си “) и е подготвен да взе участие интензивно в разрешаването на комплицирани и продължителни близкоизточни спорове.

Говорим за скорошните сполучливи посреднически старания на Пекин за нормализиране на връзките сред Техеран и Рияд, " макар разрушителните старания и дейности на Съединените щати и техните западни сътрудници в тази посока ".

Сега идващото на ред, предвижда Ад-Дияр, е „ използването на напъните на Путин за нормализиране на връзките сред Сирия и Турция “. Ако съумеят, показва изданието, Близкият изток ще избегне упоменатите от Херодот „ трусове “ и „ пожарите “, за които приказва Хенри Кисинджър, и няма да се трансформира в „ геополитическо гробище “.

Тази концепция развиват и турски публицисти.

Държавната осведомителна организация Анадолу счита, че „ по време на диалозите в Москва водачите на Русия и Китай вземат решение освен и не толкоз проблемите на развиването на двустранните политически и търговско-икономически връзки, само че и въпроси, които скоро ще предопределят тектонични промени в Близкия изток. "

В тази връзка турското издание Cumhuriyet допуска, че „ Путин и Си оставят единствено две благоприятни условия за президента на Съединени американски щати Джо Байдън: или да признаят обстоятелството на многополюсния свят, или да преминат към борба и да стартират война в района с съперници в обстановка на стратегически крах. " С други думи, продължава вестникът, „ Съединени американски щати към този момент не са в положение да съживят планове като „ Големия Близък изток “ в района и идва ерата на китайския план „ Един пояс, веднъж “.

Този метод се споделя и от рупора на катарския хайлайф, телевизионния канал Ал Джазира. Той твърди, че " вследствие на появяването на оста Москва-Пекин геополитическата роля на Китай в Близкия изток се усилва, и където салдото на силите се трансформира трагично ".

Всичко беше в придвижване.

Въпреки позицията на Вашингтон, страните от Персийския залив, Катар и ОАЕ, развиват връзки с Иран и възстановяват връзките със Сирия. Саудитска Арабия поддържа енергийно съдействие с Русия, договаря с посредничеството на Китай с Иран, " причинявайки потрес на администрацията на Съединени американски щати ".

Отбелязва се също, че ползата на Русия и Китай в Близкия изток може да е друг. За Китай районът е значим по отношение на насърчаването на плана „ Един пояс, веднъж “. Като експортьор на нефт и газ Русия не зависи от енергийните запаси на Близкия изток, а зависи от внезапните съмнения в цените на петрола.

Китай се трансформира в най-големия вносител на нефт от Близкия изток и от ден на ден зависи от вноса на сила от района. Тази взаимозависимост го докара до доближаване със саудитците, учредено както на увеличение на енергийния импорт от Пекин, по този начин и на основаване на удобни условия за китайски вложения.

Невъзможно е да се пренебрегне обявата в дубайското седмично бизнес списание Arabian Business.

В навечерието на визитата на Си в Москва изданието написа: „ За смут на Съединени американски щати, Русия се върна от забравата като главен състезател в Близкия изток. Нуждата и невъзможността да се приспособяват към светкавичните и ефикасни външнополитически стъпки на Москва принудиха Съединени американски щати, като слон в магазин за порцелан, неведнъж да късат, да подписват, отново да късат и отново да подписват съглашения, да предават и да купуват остарели или нови съдружници и вършат това, изцяло пренебрегвайки публичното мнение.

В резултат на това народите от Близкия изток на всички места започнаха да „ подозират нещо “ и скоро видяха Съединените щати в изцяло нова светлина, а партньорството сред Китай и Русия стартира да оказва доста въздействие върху страните от района.

Но всичко не е толкоз просто.

Русия има история на основаване на съюзи и дейна дипломация в Близкия изток за основаване и ръководство на рецесии. Китай занапред стартира да придобива тези умения, разчитайки на мощните си стопански позиции. Засега основният фактор в тяхното партньорство е желанието да сдържат американците.

За тази цел и двете страни работят интензивно в района, до момента в който работеше друга скица на връзки: Русия действаше, Китай я поддържаше.

И най-после, главното умозаключение на близкоизточната преса.

Независимо от ползите на кои политически и стопански кръгове отразяват избрани изявления, районът показва подготвеност да схване новото наличие на Русия и Китай в Близкия изток и се готви да ги „ притегли към решаването на техните проблеми “.

Все още никой не знае по какъв начин ще реагира на това „ груповият Запад “, който се оказва изолиран и работи единствено на равнище закани и медийна нервност. Мащабът на протичащото се е подобен, че даже съответните документи, които следва да бъдат подписани в Москва, не са толкоз значими за Близкия изток, колкото геополитическата промяна, указана от договарянията.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР