Независимо от факта, че информационните и комуникационни технологии се превръщат

...
Независимо от факта, че информационните и комуникационни технологии се превръщат
Коментари Харесай

Брегу: Дигиталната грамотност в страните от Западните Балкани е на ниско ниво

" Независимо от обстоятелството, че осведомителните и информационни технологии се трансформират в съществена експортна услуга и стопански запас за множеството страни от Западните Балкани, цифровата просветеност към момента е на равнище ниско равнище, а дезинформацията и подправените вести процъфтяват. "

Това съобщи през днешния ден в Прищина генералният секретар на Съвета за районно съдействие (RCC) Майлинда Брегу, оповестява „ Данас “.

„ Монетата на цифровизация в нашия район има две страни. От една страна, бяха направени огромни крачки във връзка с широколентовата съгласуваност, всеобщото разширение и потреблението на електронни услуги, до момента в който осведомителните и информационни технологии се трансформират в съществена експортна услуга и стопански запас за множеството от нашите стопански системи. От друга страна обаче, нашият район в последно време се бори със съществени хакерски атаки. Дигиталната просветеност към момента е на ниско равнище - от 24 до 47% по отношение на 54% в Европейския съюз. Същото е ситуацията и с трансграничната оперативна съгласуемост. Дезинформацията и подправените вести процъфтяват “, сподели Брегу при откриването на петата цифрова среща на върха на страните от Западните Балкани.

Брегу акцентира, че „ е значимо да се разделят ежедневните полемики и преднамереност, които постоянно се подхранват от цифровата анонимност и чувството за отдалеченост, когато някой е в интернет, за разлика от физическото наличие. "

„ Необходим е и метод сред поколенията, като постоянно се вземат поради целите и благосъстоянието на младежите. Програмата за общия районен пазар, с която нашите водачи са се заели, съдържа редица ограничения, отдадени на цифровата промяна на нашия район. Тяхната цялостна реализация към безконтролен цифров пазар в Западните Балкани може да бъде главната повратна точка по пътя към растежа на района “, сподели тя и добави, че през днешния ден е огромен ден за Прищина, защото е в центъра на една от „ най-големите начинания на Берлинския развой, т.е. Дигиталната среща на върха на Западните Балкани “.

Срещата на върха се организира в миг, когато районът е на кръстопът заради геополитически, инфлационни, енергийни, климатични, хранителни и други рецесии, акцентира тя.

Генералният секретар на СРС взе участие в формалното разкриване на Дигиталната среща на върха на Западните Балкани дружно с европейския комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархейи, европейския комисар по нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел, министър-председателя на Косово Албин Курти, вицепремиерът на Албания Белинда Балука, секретаря във Федералното министерство за цифровизация и превоз на Германия Щефан Шнор, министъра на стопанската система на Косово Артана Ризваноли и генералния шеф на Генералната дирекция за информационни мрежи, наличие и технологии, Роберт Виола.

Съветът за районно съдействие поддържа за пети път тази най-голяма районна цифрова среща.

Дигиталната среща на върха на Западните Балкани се организира един път годишно в границите на Берлинския развой и програмата за общ районен пазар на Западните Балкани. След първата среща на върха, извършена в Скопие през 2018 година, а по-късно в Белград през 2019 година, Тирана през 2020 година и Подгорица през 2021 година, хазаин на тазгодишната пета Дигитална среща на върха на Западните Балкани е държавното управление на Косово.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР