Независимият преносен оператор ICGB обяви успешно приключване на необвързващата фаза

...
Независимият преносен оператор ICGB обяви успешно приключване на необвързващата фаза
Коментари Харесай

Интерконекторът Гърция-България привлича двойно повече пазарен интерес за разширяване на капацитета си

Независимият метафоричен оператор ICGB разгласи сполучливо привършване на необвързващата фаза на процедурата за прибавен потенциал на интерконектора Гърция-България. Процесът започва през месец юли с изследване на пазарния интерес към увеличение на общия механически потенциал на газопровода IGB.

" Пазарният интерес за няколко поредни газови години е близо два пъти по-висок от първичните ни упования. Въпреки че към този момент тези индикации не са обвързващи за търговците, това е сполучлива първа стъпка към евентуално разширение на потенциала на IGB от актуалните 3 милиарда м3/година на 5 милиарда куб. м/г. “, обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата разискаха опциите за развиване на интерконектора с представители на преносни оператори от района в границите на събитие в Солун, отдадено на Вертикалния газов кулоар.

" За по-малко от година комерсиална употреба, интерконекторът Гърция-България се трансформира в основна част от пътя на България към реализиране на действителна енергийна диверсификация, нараснала сигурност на доставките и енергийна самостоятелност. Над 82% от общия потенциал за идната газова година към този момент е запазен, което е съществено достижение. Като оператор към този момент гледаме напред към проекти за разширение потенциала на оборудването, което в допълнение ще укрепи ролята на България и Гърция на енергийната карта на района “, означи Георгиева.

По думите й сдруженията, взели участие в необвързващата фаза на процедурата, са декларирали интерес до 4 милиарда м3/г спомагателен потенциал за идващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на IGB с гръцкия народен оператор DESFA и българския народен оператор " Булгартрансгаз “.

Джордж Сатлас акцентира синергията на IGB с LNG терминала в Александруполис и основната роля на газопровода като част от Южния газов кулоар и Вертикалния газов кулоар. " С изменената среда за сигурност в района и пренасочването на газовия поток от юг на север, България се трансформира в директна страна на газ. Заедно с Гърция и нейните възходящи старания за създаване на планове за LNG, нашите две страни демонстрират отличен модел на съдействие в енергийния бранш “, означи той.

IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки нараснала сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура основава благоприятни условия за транспорт на природен газ и към други прилежащи страни в района, в това число Молдова и Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР