Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар спечели втория тур на президентските

...
Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар спечели втория тур на президентските
Коментари Харесай

Словения избра първата си жена президент

Независимият претендент Наташа Пирц Мусар завоюва втория тур на президентските избори в Словения и ще бъде първата жена президент на страната,предаде Ройтерс.

54-годишната Пирц Мусар завоюва 53,86 % от гласовете на балотажа, до момента в който подкрепяният от дясноцентриската Словенската демократическа партия (СДП) някогашният външен министър Анже Логар притегли 46,14% от вота на база на преброени 99% от бюлетините.

Избирателната интензивност на балотажа е била към 50%.

„ Ще дам всичко от себе си, с цел да бъда същински президент за всички, с цел да работя за съществени и конституционни човешки и демократични права “, сподели Пирц Мусар пред кореспонденти.

Въпреки че ролята на президента на страната е най-вече церемониална, той е главнокомандващ на въоръжените сили и също по този начин номинира няколко висши чиновници, в това число шефа на централната банка. Повечето от номинациите би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание.

Новият президент на Словения, която е членка на Европейски Съюз и НАТО, ще размени на президентския пост Борут Пахор, който е деен в политиката от 30 години. Бивш фешън модел, изкарал два петгодишни мандата, Пахор постоянно е именуван „ Instagram президент “ поради честото му потребление на обществената мрежа.

„ Очаквам идващият президент да се грижи за нас, жителите, и да съставлява Словения по добър метод “, сподели Урош Пинтер, откакто гласоподава в Любляна. „ Мисля, че е време за жена президент “, добави той.

Пирц Мусар, която работила и като публицист и ефирен водещ, стана авторитетен юрист в областта на медийното право и човешките права. Сред клиентите й проличава името на родената в Словения Мелания Тръмп - брачната половинка на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР