Незаконните пресичания по южната граница достигат годишен връх, докато САЩ се борят да овладеят масовата миграция

...
САЩ. Имиграционни агенти обработиха повече от 200 000 мигранти, пресекли
Коментари Харесай

САЩ. Имиграционни агенти обработиха повече от 200 000 мигранти, пресекли незаконно южната граница през септември, най-високото ниво, регистрирано през 2023 г., докато администрацията на Байдън се бори да овладее масовата миграция, обхващаща региона, според предварителните правителствени данни, получени от CBS News.

Агентите на граничния патрул регистрираха миналия месец приблизително 210 000 задържания на мигранти, които са влезли в САЩ без разрешение между официалните входни пристанища по границата с Мексико, което е увеличение от 181 000 през август, показва вътрешна статистика на Министерството на вътрешната сигурност.< /p>

Броят на задържаните през септември е най-високият от декември 2022 г., когато Граничният патрул задържа 222 000 мигранти, втората най-висока месечна цифра в историята. През май 2022 г. Граничният патрул съобщи за 224 000 задържания на мигранти, което е най-високото ниво за всички времена.

Правителствените данни показват, че повечето мигранти през последните месеци са били освободени от граничния арест на САЩ и са инструктирани да преминат през имиграционно съдебно производство. Въпреки че тези мигранти са изправени пред депортиране, ако загубят своите дела за убежище, процесът може да отнеме години, за да завърши поради 2 милиона (и нарастващи) натрупани неразрешени случаи.

В изявление Министерството на вътрешната сигурност каза агенцията очаква да "види колебания" в моделите на миграция, цитирайки използването на контрабандистите на "дезинформация за плячка на уязвими лица". Администрацията, добави DHS, работи за „засилване на последствията“ срещу онези, които влизат незаконно в страната, отбелязвайки, че САЩ са извършили над 250 000 връщания или депортации на мигранти от началото на май.

„Ние обаче сме наясно, че няма дългосрочно решение на предизвикателствата, които виждаме на нашата граница, което да не включва Конгреса на САЩ да модернизира нашата безнадеждно остаряла система за имиграция и убежище“, DHS каза.

Неуспех за граничната стратегия на Байдън

Рязкото нарастване на незаконното влизане на границата през последните седмици илюстрира продължаващата борба на администрацията на Байдън за намаляване на безпрецедентните потоци от неразрешена миграция към САЩ през последните години. Това също така подкопа граничната стратегия на президента Байдън, която служители на администрацията рекламираха, когато незаконните влизания спаднаха до двегодишно дъно през юни.

Тази стратегия, която се състои в разширяване на възможностите за легална миграция, като същевременно налага по-строги правила за убежище за някои на тези, които влизат нелегално, рязко е намалил незаконните влизания на границата сред някои мигрантски групи, като кубинци, хаитяни и никарагуанци. Но стратегията не е имала подобно, продължително въздействие върху други централноамериканци, венецуелци и мигранти от други континенти, включително Африка и Азия.

Всъщност скокът на незаконното преминаване на границата миналия месец беше частично подхранван от пристигания на венецуелски мигранти, които пътуват до САЩ в рекорден брой, за да избягат от икономическата и политическа криза във Венецуела или да напуснат други южноамерикански страни с икономики, които все още се борят с пандемията от COVID-19.

В средата на През септември, над една четвърт, или 2000, от всички ежедневни арести на гранични патрули са били на венецуелски мигранти, според вътрешна статистика на агенцията, прегледана от CBS News. През август Граничният патрул е обработвал средно по 713 венецуелци всеки ден.

Седем милиона венецуелци са напуснали родината си през последните години, като част от това, което сега е най-голямата криза на разселване в света, според United нации. Докато повечето първоначално са се заселили в Колумбия и други южноамерикански нации, венецуелците все повече пътуват на север, предприемайки дълъг преход през няколко държави и безпътния Дариен Гап в Панама с надеждата да стигнат до САЩ

Повече от 400 000 мигранти, повечето от тях от Венецуела са прекосили джунглата Дариен тази година, най-високо ниво за всички времена, което вече почти удвои предишния рекорд, поставен през 2022 г., според правителството на Панама.

Хуманитарна и политическа криза засилва се

В допълнение към значителни оперативни предизвикателства пред граничния патрул и други федерални агенции, рекордните нива на незаконна миграция към САЩ през последните години натовариха ресурсите в някои американски общности от големи вътрешни градове като Ню Йорк и Чикаго до граничните градове като Ийгъл Пас и Ел Пасо.

Хуманитарните и оперативните предизвикателства може би са били най-видими в Ню Йорк, който през последната година се оказа длъжен да приюти над 100 000 мигранти в хотели, съоръжения за палатки и отскоро на летище. Някои от тези мигранти са били транспортирани с автобуси до Ню Йорк в рамките на операция на високо ниво на губернатора на Тексас Грег Абът, републиканец, но повечето са пристигнали там сами или с помощта на доброволци или градове по южната граница.

Притокът на мигранти също засили политическия натиск, пред който е изправен г-н Байдън по отношение на имиграционната и граничната политика, един от най-лошите му въпроси в изборите и област, която много демократи смятат за голяма политическа уязвимост, тъй като той е изправен пред преизбиране през 2024 г.

Републиканските законодатели в Конгреса и в цялата страна заявиха, че рекордните преминавания на мигранти през последните години произтичат от решението на администрацията на Байдън да прекрати някои гранични програми от ерата на Тръмп, включително политика, която изискваше мигрантите да останат в Мексико, докато съдилищата на САЩ прегледаха молбите си за убежище.

Но администрацията на Байдън твърди, че историческият миграционен наплив е пряк резултат от влошаващите се икономически условия и условия на сигурност в Латинска Америка и други части на света, включително засегнати от криза страни като Венецуела .

Реалността е по-сложна и вероятно някъде по средата, тъй като и двата фактора „тласък“ и „дърпане“ са се засилили. Мащабните освобождавания на мигранти, схващането, че граничната политика на администрацията на Байдън е по-мека и голямото предлагане на работни места в САЩ вероятно са подхранвали повече миграция. Общественият колапс във Венецуела и социално-политическите кризи в други страни като Куба, Хаити и Никарагуа също накараха много мигранти да напуснат родните си места.

По-малко сложна е интензивността на политическата реакция, пред която е изправена администрацията на Байдън . Докато републиканците осъждат имиграционната политика на г-н Байдън от първите месеци на неговото президентство, повече демократи в общности, борещи се за настаняване на мигранти, започнаха открито да критикуват начина, по който неговата администрация се справя с граничните проблеми.

В интервю за „Face the Nation" модератор Маргарет Бренън в неделя, демократът губернатор на Ню Йорк Кати Хочул каза, че твърде много мигранти се озовават в Ню Йорк, след като "просто са казали, че се нуждаят от убежище" по границата между САЩ и Мексико. „Облагат ни с данъци“, каза тя.

„Искаме те да имат ограничение за това кой може да премине границата. В момента е твърде отворена“, добави Хочул.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР