Незаконни и нестабилни сгради, строени по времето на комунизма, в

...
Незаконни и нестабилни сгради, строени по времето на комунизма, в
Коментари Харесай

Незаконни сгради от времето на комунизма и риск от земетресения: Това е най-опасната столица в Европа

Незаконни и нестабилни здания, строени по времето на комунизма, в комбиниране с висок риск от мощни трусове вършат Букурещ най-опасната столица в Европа. За този огромен проблем на румънската столица споделя репортерът Симона Рата в, представен от Romania Insider. Самата тя е израснала в подобен блок в Румъния.

Според информацията в него забележителна част от постройките в града, строени по време на ръководството на Николае Чаушеску за там да бъдат настанени новодошли служащи в столицата, не дават отговор на базовите условия за строителство. Заедно с това от BBC показват, че постоянно разрешителните за построяването им също са били фалшифицирани.

" Сериозно земетресение би предиздвикало доста от тези здания да се срутят, като има заплаха от загубата на хиляди животи ", се споделя в репортажа.

Симона Рита цитира данни на Световната банка, съгласно които трус с мащабите на този във Вранча през 1977 година, би провокирал вреди за общо 12 милиарда $. При него преди повече от 40 години в северната ни съседка починаха близо 1600 души, като множеството от тях бяха в Букурещ. В България то също е усетено изключително мощно в Свищов, като там жертвите са над 130 души.

" Заради години на неглижиране доста от тези здания са в извънредно положение ", показват от BBC.

" Преди няколко години такива здания бяха означавани с червени знаци, само че по този начин и към момента нищо не се е случило оттогава ", се споделя още в подкаста.

Строените през 70-те години блокове в Букурещ са наричани " домовете за тези без фамилии ". Тяхната цел е там да бъдат краткотрайно настанени служащи, пристигнали от провинцията, или такива, които няма къде да живеят откакто са приключили висше обучение в столицата.

Повечето жилища там са едностайни, от време на време с общи бани и тоалетни. След рухването на комунизма те са оставени в частни ръце, като биват преустроявани и в тях живеят цели фамилии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР