Незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за

...
Незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за
Коментари Харесай

Незаконната търговия с цигари у нас оценена на 2,5-3,5 млрд. лв. за последните 10 години

Незаконната търговия на цигари в България е донесла доходи за престъпния свят сред 2,5 милиарда лева и 3,5 милиарда лева за интервала 2007-2016 година по оценки на Иститута за пазарна стопанска система (ИПИ).

Институтът разгласява подробен обзор на акцизната политика по отношение на тютюневите произведения в България и резултатите върху противозаконния пазар за последните 10 години. От него излиза наяве, че огромният взрив на противозаконна търговия с цигари е през 2010 година, когато престъпните доходи са сред 450 и 640 млн. лева за годината. Въпреки свиването на противозаконната търговия и все още те не са за занемаряване, като се правят оценка сред 120 и 170 млн. лева за 2016 година Това е запас, който в огромната си част се влива в проведената престъпност и основава благоприятни условия за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, регистрират специалистите от ИПИ

Данните сочат, че немалка част от противозаконната търговия в действителност е с източник вътре в страната. За това приказват марките на откритите кутии, непредназначени за локалния пазар (особено така наречен “illicit whites ” – марки, който са основани единствено и само за противозаконен пазар), резултатите от извършените акции в страната (например в първата половина на 2015 г.) и забележимото преливане на количества сред незаконния и легалния пазар на цигари през последните няколко години. Това значи, че битката с противозаконната търговия не би трябвало да се насочва единствено и само към запазване на границите, а и към по-ефективен надзор по отношение на производството на цигари в страната, коментирато от ИПИ.

Въпреки спада на противозаконната търговия с цигари през последните години до към 7% от общия пазар през 2016 година, отрицателните резултати остават съществени. За 2016 година този дял се е равнявал на близо 1 милиарда къса противозаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лева Това биха били приходите за хазната от акцизи и Данък добавена стойност, в случай че тези цигари бяха потребени легално. В пиковия миг за противозаконната търговия – през 2010 година, евентуално пропуснатите доходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лева

В изследването се обръща внимание и на " огромния противозаконен пазар при тютюна за пушене или така наречен тютюн за ръчно стесняване ". Незаконната търговия при тютюна за пушене доближава над 75% от общия пазар, което се равнява на към 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на кг, опакован в пликове без етикет и отвън законните канали за продажба. Въпросните 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара). Цели 86% от противозаконния насипен тютюн на пазара е с локален генезис, т.е. създаден в България.

Прегледът на акцизната политика по отношение на тютюневите произведения в България през последните 10 години води до няколко доста ясни извода, споделят още от ИПИ. На първо място се удостоверява теоретичната режисура, че недалновидната акцизна политика може да има доста тежки отрицателни последствия и да подкопае постигането на двете съществени политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни доходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). Прекомерното и внезапното повишаване на акцизната тежест непроменяемо води до растеж на противозаконния пазар, който не може да бъде овладян единствено с контролни механизми. 

В процеса на хармонизиране би трябвало да се регистрират разликите в социално-икономическите фактори и изключително разликите в платежоспособността. Огромният растеж на противозаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на участието е можело да бъде избегнат при по-внимателно слагане на задачите и далновидна политика по догонване, показват създателите на изследването.

Към 2018 година страните-членки на Европейски Съюз доближиха новите минимални равнища (в това число и България) от 90 евро данък на кутия цигари, с което Европейски Съюз се утвърди като икономическия блок с най-тежко облагане на най-разпространените тютюневи артикули. В средносрочен проект предлагаме опазване на тези равнища на облагане и фокус върху битката с противозаконната търговия. България има мощен интерес всички бъдещи промени на равнище Европейски Съюз да бъдат съобразени с другата покупателна опция в страните-членки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР