Незабавно затваряне на ферма за норки в България поискаха активисти

...
Незабавно затваряне на ферма за норки в България поискаха активисти
Коментари Харесай

Активисти от Полша: Това, което видяхме в България беше шокиращо

Незабавно затваряне на плантация за норки в България желаеха деятели на полската еко организация " Отворени кафези “ след извършено следствие на място у нас.

Във фермата край Стара Загора годишно се убиват към 100 хиляди животни. Кожите се изнасят, в това число и за страните от Европейския съюз, показват от организацията.

" Аз съм проверяващ деятел от доста години и съм виждала най-лошите зверства, които човек може да аргументи на животни. Въпреки това, видяното беше шокиращо даже за нас " - това споделя във видеоизявление Богна Вилтовска, шеф " Разследвания и интервенции “ на " Отворени кафези “.

" През 2021 година деятели от " Отворени кафези “ и българската организация " Невидими животни “ организираха следствие в последната функционираща плантация за норки в България, където годишно се убиват към 100 000 животни “ – заяви Богна Вилтовска.

Резултатите от следствието показват ужасните условия, при които се отглеждат животните в Маджерито. Норките живеят в развалени, потрошени и мръсни кафези, цялостни с храна и екскременти. Значителна част от животните в тях са засегнати или мъртви, а служащите не изваждат постоянно телата на мъртвите животни. Случвало се е телата на животните да се оставят толкоз дълго, че да се слепен с клетката.

Струва си да се подчертае, че фермата, в която е осъществено следствието, има браншов документ WelFur, който би трябвало да подсигурява грижата от страна на развъждащите животните за хуманно отношение - наред с останалото, и съответно хранене, условия на живот и здраве. Разследването обаче потвърждава, че този документ е единствено фасада и не обезпечава по никакъв метод на животните нужната среда за живот.

Норки, които са съумели да се измъкнат от клетките си, са бягали из фермата и покрайнините без надзор, представлявайки сериозен риск за биоразнообразието и околната среда. Американската норка се смята за инвазивен тип (вид, който е въведен инцидентно или съзнателно в непознато за него местообитание и заема преобладаващо местонахождение над представителите на локалната флора или фауна в конкуренцията за ресурси).

Регистрираното в Полша съдружие " Отворени кафези “ работи от 2012 година благодарение на " хора, които желаят да трансформират ориста на селскостопанските животни “ и е асоциирано към датската " Anima International “, предава offnews.bg.

Според медийни изявления фермата в старозагорското село Маджерито е " Фармпро “, а информация във фирмения указател демонстрира като нейни притежатели предприемача Иван Ангелов – Пилето, Полина Иванова Ангелова, Ангел Иванов Ангелов и Станислав Лука Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР