Нейното приемане е съпроводено от гладна стачка, ескалация на политическите

...
Нейното приемане е съпроводено от гладна стачка, ескалация на политическите
Коментари Харесай

Отбелязваме 32 години от приемането на Конституцията ни frognews.bg

Нейното приемане е съпроводено от гладна стачка, ескалация на политическите пристрастености и искане за референдум, на който народът да се произнесе " за " и " срещу " новия главен закон на страната.

 

На 13 юли 1991 година новата Конституция на България след демократичните промени е обнародвана в " Държавен вестник " и влиза в действие. Гладната стачка на част от 39-имата депутати, напуснали първи Великото Народно заседание, обаче остава. Тя е прекъсната дни по-късно, откакто отчасти настояванията им са изпълнени и са планувани избори за Народно заседание и локална власт.

 

Малко преди този момент, на 17 юли 1991 година, президентът на републиката Желю Желев излиза с изказване, в което оповестява, че освен задачите, само че и средствата би трябвало да са демократични. „ Ние отиваме към избори. Изборите са основното оръдие на демокрацията “, акцентира президентът.

 

„ Към предходните общи претенции на парламентарната съпротива - за саморазпускане на Великото Народно заседание и насрочването на нови избори, се прибавиха още две: да не се поставя нова клетва, защото в границите на еднакъв мандат това е нелогично, и новата конституция да се подложи на референдум. Първите две неща са към този момент осъществени. По третото Народното събрание също направи рационален компромис, като остави открита процедурата на полагането на клетва, още повече, че неполагането няма никакви правни последици. Сега Конституцията е реалност, тя е влезнала в деяние от момента на нейното обявяване. Изборите за нов парламент и локални органи на властта са планувани въз основа на нея. Като главен закон на страната Конституцията би трябвало да бъде спазвана от всички български жители “, отбелязва Желев.

 

Той насочва зов към народните представители, взели присъединяване в гладната стачка от едната и другата страна, както и жителите, които са се включили към тях, да я прекратят, тъй като продължаването й води до повишение на политическото напрежение и до риск от ексцесии. „ Ние отиваме към избори и такива прояви са ненужни “, разяснява президентът.

 

На идващия ден ръководителят на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили Филип Димитров също се обръща към гладуващите депутати с гледище да преустановят гладната стачка и да стартират дейна активност за изборна победа. На 19 юли гладуващите депутати от Съюз на демократичните сили приключват гладната стачка, оповестена на 10 юли, и стартират дейна предизборна акция.

 

От 1991 година до момента настоящата Конституция е изменяна няколко пъти, в това число по отношение на присъединението на България към Европейски Съюз. Политическите сили в актуалното 49-ото Народно заседание декларират подготвеност за приемането на нова смяна в главния законов текст поради правосъдната промяна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР