Нейното име е Авги (Зора – гр.), а последният път,

...
Нейното име е Авги (Зора – гр.), а последният път,
Коментари Харесай

Запознайте се с Авги, тийнейджърка на 9000 години

Нейното име е Авги (Зора – гр.), а последният път, когато някой е видял лицето ѝ е бил преди близо 9000 години.

Тя живеела в Гърция, в края на мезолита, в миг, когато локалните хора последователно променяли радикално метода си на живот и от ловци и събирачи се превръщали в земеделци и животновъди – зората на актуалната човешка цивилизация.

Уникална археологическа находка край Димитровград

Парче дърво на над 1000 година разкрива тайната на една съвършена викингска цитадела

Тръгват по следите на дребните хора на Аляска

Малко е известно за това, по какъв начин е живяла и умряла, само че в този момент археолозите могат да видят по какъв начин е изглеждала. Нейното лице дава изненадващи насоки за човешката еволюция.

Скелетът на Авги е открит през 1993 година в пещерата Теопетра, в Тесалия. Място, населявано от хора в продължение на към 100 000 години.

Археолозите са разкрили голям брой редки артефакти в пещерата, в това число каменни принадлежности и керамика от палеолита, мезолита и неолита.

Лицето на Авги бе възобновено при започване на тази година благодарение на съвременни компютърни и скенерни технологии и 3D принтери от интернационален екип от учени в шведска лаборатория благодарение на скулптора Оскар Нилсон. Сега то е изложено в музея на Акропола.

Според откривателите от университета в Атина нейните остатъци демонстрират, че тя е имала изпъкнала челюст, която може да е резултат от дъвченето на животинска кожа, с цел да омекне. Вероятно е страдала от анемия, липса на витамини и вероятно скорбут. Имала е проблеми и с тазобедрените стави, които може да са съдействали за нейната гибел.

Нейните кости сочат, че е била на 15 години, когато е умряла, само че зъбите ѝ допускат, че е била на 18.

Признаци като цвета на кожата и очите ѝ са възпроизведени въз основа на общите характерности на човешката популация в региона през мезолита.

Тя е имала много повече „ мъжки” черти, което съгласно специалистите е било всекидневно за дамите тогава.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР