Нейно превъзходителство Флоранс Робин е посланик на Франция в България

...
Нейно превъзходителство Флоранс Робин е посланик на Франция в България
Коментари Харесай

Френският посланик пред bTV: Русия се държи като дестабилизираща сила


Нейно превъзходителство Флоранс Робин е дипломат на Франция в България от есента на 2019г. Има докторска степен по епистемология – просвета за познанието и по история на точните науки. Била е основен контрольор на националното обучение в групата по физически и химически науки във Франция. Работила е като ректор във Френска Гвиана и в Руан през 2012. Била е преподавател по физика и химия.

Интересува се от история и архитектура. Нейният обичан български създател е Георги Господинов. Най-голямо усещане от естествените забележителности на България са и създали Балчик, Арбанаси, Родопите и най-много село Гела. Смята, че капацитетът на страната ни е в развиването на туризма.



Докато напрежението в света се повишава, Франция поема председателството на Европейския съюз. Освен това на 29 декември Франция пое и командването на Силите за бързо реагиране на НАТО за период от една година. Тя гостува извънредно в " 120 минути " по bTV.


- Добър вечер, Ваше превъзходителство, задава ли се нова война?

- Да, обстановката е доста напрегната, както сподели и президентът на Френската република при започване на тази седмица дружно с немския канцлер. Ясно е, че Русия сега се държи като дестабилизираща мощ. Това, несъмнено, е наше терзание. На първо място желая да кажа, да подчертая обединеността на 27-те държави-членки, както и обединеността в границите на НАТО. Нашият отговор е явен, френският президент към този момент го сподели. Всички органи на НАТО също го споделиха. Ние ще отговорим по един солиден метод, със съществени наказания, в тази ситуация че Русия още веднъж посегне на териториалната целокупност на Украйна.

Това значи, че към този момент ние се обръщаме към разговора, това за нас е доста значимо, видяхме и в последните дни със събранието във формат Норманди, което се състоя в Париж, както и телефонният диалог, който френският президент организира с Владимир Путин. Ние бихме желали да продължим по пътя към разговора, един разговор, който обаче е стабилен и изискващ, само че въпреки всичко ни разрешава да действаме за деескалация на напрежението, бидейки по едно и също време с това солидарни със страните, които биха потърпевши при положение на ескалация на напрежението.

- Франция сега командва групировката за бърз отговор на НАТО, която беше основана по отношение на рецесията в Украйна. В момента тя наброява над 30 000 бойци. Каква е задачата и задачата на тези сили?

- На първо място бих желала да напомня, че главният детайл на армията на НАТО това са силите НАТО за отговор. Те са формирани от 40 000 бойци и в допълнение на това НАТО реши през 2013 година да сътвори една спомагателна мощ, а точно това е взаимната оперативна група с доста висока степен на подготвеност. Тя е формирана от 5000 души и съдържа всички нужни детайли – военновъздушни, военноморски и специфични сили и тази година, защото командването всяка година е на ротационен принцип се предава, Франция е на чело на тази взаимна група с доста висока степен на подготвеност. Тя не е сътвори в резултат на дадена рецесия, тя беше основана след консенсусно решение и е разполагаем на НАТО, с цел да може да бъде ситуирана по допустимо най-бързия метод при положение на належащо оказване на поддръжка на една от държавите-членки на НАТО.

- Тук идва значимият въпрос, който желая да ви задам – сърцевината на тези сили за бърз отговор, са френски и немски бойци, само че измежду тях има испанци, португалци, поляци. Възможно ли е хипотетично, при повишаване на напрежението, френското командване да изиска част от тези сили да бъдат ситуирани в България?

- Трябва да знаете, че бойците, които вземат участие в тези сили са на първо място виновни пред своята страна. Тъй като са част от тази взаимна група с доста висока степен на подготвеност, те се подчиняват на разпоредбите на НАТО. Франция извършва особени отговорности, бидейки на чело на тази оперативна група, само че все пак не Франция взема решение да изпрати взаимната група за нараснала подготвеност на този или оня спектакъл. Става въпрос за едно общо решение на управляващите на НАТО. Разбира се, командването на НАТО е напълно готово и ако събитията го постановат, да разгърне и да приведе в бойна подготвеност тези сили и тя има за цел точно това. Ще следим с внимание по какъв начин ще се развият събитията идващите дни.

- Споменахте за телефонния диалог, който са ровели френският президент Макрон и съветският президент Владимир Путин в петък. Какво са си споделили? Как Париж разчита думите на Путин?

- Ние въпреки всичко не знаем всичко от това, което са си споделили по време на диалога, само че това, което Елисейският замък сподели, след този диалог, който продължи повече от 1 час и беше доста изчерпателен, френският президент споделя, че съветският президент няма желание за инвазия в Украйна. Това, което ние желаеме да създадем е да заемем една доста ясна позиция на групова защита взаимно с нашите сътрудници и другари. Ние сме подготвени да наложим всички наказания и да вземем всички ограничения, да отговорим по всички нужни способи, само че преди всичко бихме желали да привилегироваме пътя към разговора. Френският и съветският президент се съгласиха, че е належащо понижаване, деескалация на напрежението. Смятам, че е значимо да дадем късмет на дипломацията, само че в един разговор, който не е доверчив, който е изцяло умишлен за провокациите и заплахите. Така желаеме да работим с нашите американски и европейски сътрудници в идващите седмици и месеци.

- В очакване на развиването на обстановката – друга доста огромна и значима тематика, която е обща – тази зима за всички държави-членки на Европейски Съюз. Цените на ток и газ. Вие ограничавате повишаването на тока във Франция с до 4%, което би ви коствало към 8 милиарда евро по предварителни калкулации. Защо отделяте такава сума на фона на страни, които взеха решение да подкрепят бизнеса и популацията си по-малко?

- Вие самичък казахте, че потребителите на електричество и на природен газ бяха изправени пред едно брутално повишаване на цените на електрическата енергия. Бих желала да напомня, че покачването на цените е пояснение за повече от половината на инфлацията в еврозоната. Това е един доста значим проблем. Европейска комисия разгласява преди няколко месеца един набор от принадлежности – това са едни незабавни ограничения, които са разполагаем на държавите-членки. Те са от бюджетен и данъчен темперамент и са разполагаем на страните, с цел да поддържат потребителите и предприятията, най-много най-вече най-уязвените консуматори против бруталното повишаване на цените. Франция ще употребява всички ограничения, които са дадени на нейно разположение – да вземем за пример посредством понижаване на вътрешната ставка на електрическата енергия, както и френският закон за финансите реши да вкара тарифен щит, който съдържа разнообразни ограничения – преди всичко заледяване на контролираните цени на газа и по-късно да ограничи покачването на цените най-много до 4% за 2022 година

Вие имате право, това ще коства много средства, само че без налагане на този предел цените на електрическата енергия биха се нараснали с 35% от 1 февруари, засягайки две трети от френските семейства, които употребяват електрическо отопление, т.е. този тарифен щит ни разрешава да защитим потребителите и да подкрепим вътрешното ползване, което е належащо за нашето икономическо възобновяване след епидемията с ковид и това, несъмнено, ще помогне и на предприятията. Това е един внимателен политически избор, който ще ни разреши да подкрепим френската стопанска система.

Цялото изявление гледайте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР