Нейните изключително подробни статии бяха обявени за най-голямата измама в

...
Нейните изключително подробни статии бяха обявени за най-голямата измама в
Коментари Харесай

Домакиня от Китай прекарва 10 години в създаване на алтернативна руска история

Нейните извънредно подробни публикации бяха оповестени за най-голямата машинация в историята на „Уикипедия“ до момента.

Вероятно най-голямата машинация в историята на „Уикипедия“ е разкрита, когато китайски публицист на име Ифан се гмурка в тематиката за историята на Русия, с цел да почерпи ентусиазъм. Навигирайки из онлайн енциклопедията, той скоро открива запис за сребърната мина „Кашин“.

Статията твърди, че мината е толкоз богата, че провокира спор сред Тверското княжество, което в началото разкрило този неповторим източник на благосъстояние, и могъщите московски князе, които желали да поемат контрола над мината. Според текста от 1305 година почнали поредност от опустошителни войни, които траяли повече от 100 години, до момента в който през 1485 година Тверското княжество се разпаднало. Това е съгласно извънредно подробния запис в китайската „Уикипедия“.  Wikipedia

„След рухването на Тверското княжество той добивът продължава от Великото московско княжество и неговия правоприемник, до момента в който мината не е затворена в средата на XVIII в., заради привършване на ресурсите ѝ“, се споделя в записа.

Това за Вонг се оказва гмуркане в заешка дупка. Скоро той открива стотици свързани публикации, които препращат една към друга и показват извънредно подробна паралелна действителност от съветската история. Някой си е направил труда да направи по този начин, че тези подправени публикации да наподобяват същински, правдоподобни и заслужаващи доверие за елементарния четец, неосведомен с съветската история.

„Персонажи, които не съществуват в англо-руското уики, се появяват в китайското уики и тези персонажи са смесени с действителни исторически персони, тъй че да не може да се разграничи същинското от подправеното. Дори дългата война сред Москва и Твер се върти към несъществуващата сребърна мина „Кашин“ – написа писателят, който усеща, че нещо не е наред.  Wikipedia

Последвалото следствие, извършено от „Уикипедия“, разкрива, че всички подправени публикации са основани от един-единствен създател, който е употребявал най-малко четири подправени акаунта, с цел да сътвори различна история на Русия и да я слее безпроблемно с същинското познание, налично на уеб страницата.

Всички подправени публикации са основани от Zhemao – консуматор, който твърди, че е щерка на посланик, работещ в Русия, специалист по съветска история и брачен партньор на съветска гражданка. В реалност зад подправената идентичност се е криела стопанка от Китай, работеща на цялостен работен ден, която е приключила единствено гимназия.

В продължение на години дамата изграждала парче по парче различна съветска история, като ловко смесва научни проучвания с мечти и включва резултатите от работата си в китайската „Уикипедия“.

След като дамата е разкрита, тя си признава и разгласява извинително писмо.  Wikipedia

„Както се споделя, с цел да кажеш една неистина, би трябвало да кажеш още неистини. Не желаех да изтрия стотиците хиляди думи, които написах, само че вследствие на това изгубих милиони думи и кръгът от университетски другари се разпадна. Проблемите, които предизвиках, мъчно могат да бъдат обезщетени, тъй че може би непрекъснатата възбрана е единственият вид. Сегашните ми познания не са задоволителни, с цел да си изкарвам прехраната, тъй че в бъдеще ще науча поминък, ще работя почтено и повече няма да се занимавам с мъгляви неща като това.“

Макар че това елементарно може да се окаже най-голямата машинация в цялата история на „Уикипедия“, доста хора показаха поддръжката си за дамата, прекарала години в основаването на неповторимо произведение, въпреки и измислено.

„Наистина е ужасно да измислиш независима историческа логичност с елементи като всички типове облекла, пари и прибори“, написа един консуматор в китайската обществена мрежа Weibo.

Кой знае, може би известната към този момент стопанка скоро ще получи предложение да разгласява разказ въз основа на своите извънредно комплицирани подправени записи в „Уикипедия“.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР