Нейкова отново се позова на решението на Върховния административен съд

...
Нейкова отново се позова на решението на Върховния административен съд
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор или активно мероприятие против машините

Нейкова още веднъж се базира на решението на Върховния административен съд от 30 октомври, в което, по думите ѝ, магистратите са оповестили вярна анулацията на машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори - 29 октомври. Причината - липса на решение за засвидетелствуване на сходството, което би трябвало да се даде от Министерството на електронното ръководство.

Камелия Нейкова още веднъж повтори, че ЦИК не е може да не вземе под внимание справката на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), в която се споделя, че има предписание на зам.-министъра на електронното ръководство да се повтори довереното създаване на изходния код на машините.

Нейкова добави, че довереното създаване е процедура на ЦИК и Министерството на електронното ръководство единствено обезпечава предпазена среда, в която тя да бъде осъществена.

Камелия Нейкова беше безапелационна, че е гласувала единствено по вътрешното си разбиране решението за отпадането на машините за вота на 29 октомври и върху нея не е бил оказван никакъв напън и никакво политическо въздействие.

Председателят на ЦИК удостовери, че софтуерът, който се употребява след процедурата за доверено създаване се подписва с ключ, който се държи само от трима членове на комисията.

" Ключът е основан с ключова дума, генерирана от трима разнообразни членове на ЦИК. След една обикновено извършена процедура по засвидетелствуване би трябвало да се даде на изпълнителя " Сиела Норма ", с цел да бъде конфигуриран на машините за гласоподаване. Машините в склада се отключват преди този момент, с цел да може да се конфигурира новият програмен продукт.

Не знам какво би могло да се случи, в случай че тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце ", добави тя.

ЦИК не е могла да остави настрани справката на ДАНС, тъй като в нея пишело, че е имало предписание от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния (хеш) код, изясни Нейкова.

" Това е процедура на ЦИК, а МЕУ обезпечава само предпазената среда, в която да се извърши. В отчета, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се показва и дума за осъществяване на такава спомагателна процедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е непозволено и все пак той е снимал с персоналния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет ", попита тя.

Нейкова изрази недоумението си и от репликата на Стойнов, че желал да си поиграе. На коментара на водещия, че може просто зам.-министърът да е желал да се пошегува, председателката на ЦИК отсече, че не схваща по какъв начин някой би могъл да се майтапи с изборния развой.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР