NewsClick, предизвикателно критичен новинарски сайт, беше в полезрението на индийското

...
NewsClick, предизвикателно критичен новинарски сайт, беше в полезрението на индийското
Коментари Харесай

Как индийските власти „въоръжиха“ доклад на New York Times, за да се насочат към пресата

NewsClick, предизвикателно сериозен новинарски уебсайт, беше в полезрението на индийското държавно управление през последните няколко години. Но нямаше какво да се покаже след обширни финансови следствия - до момента в който New York Times разгласява отчет, който разреши на администрацията на министър-председателя Нарендра Моди да употребява пресата, с цел да нападна пресата.

Малко след закуска във вторник, 3 октомври, Паранджой Гуха Тхакурта беше пред дома си в Гургаон, предградие на индийската столица Ню Делхи, изпращайки сина си за деня, когато полицията се появи при него.

„ Девет ченгета дойдоха в 6:30 сутринта “, описа известният проверяващ публицист и публицист в телефонно изявление за FRANCE 24. „ Бях сюрпризиран. Попитах ги за какво сте пристигнали? Те споделиха, че желаеме да ви зададем няколко въпроса. ”

Верни на думата си, полицията в действителност имаше относително малко въпроси. Но те се повтарят в продължение на 12 часа на две места, съгласно Гуха Такурта.

След към два часа разпит в дома му в Гургаон, ветеранът публицист беше отведен в специфичната клетка на полицията в Делхи – звеното за битка с тероризма на индийската столица – и разпитан още веднъж, преди да се появи към 18:30 ч. локално време пред фаланга от новинарски камерни екипи.

Гуха Тхакурта беше измежду 46 души, разпитани по време на огромни медийни набези, които преобладаваха в националния новинарски цикъл, направиха интернационалните заглавия и провокираха поредност от осъждания от групи за независимост на печата по целия свят.

Репресиите бяха ориентирани към NewsClick, самостоятелна вест уебсайт, учреден през 2009 година, прочут със мощното си отразяване на индуистките националистически политики на министър-председателя Нарендра Моди. Списъкът на разпитаните включваше основател-редактор на NewsClick, чиновници, някогашни чиновници и писатели на свободна процедура, както и сътрудници, които не са публицисти, като деятели, историк и стендъп комедиант. При обиските полицията иззе компютри, мобилни телефони и документи.

След през целия ден разпити, основателят-редактор на NewsClick Прабир Пуркаястха и ръководителят на човешките запаси Амит Чакраварти бяха задържани според драконовския Закон за попречване на противозаконни действия (UAPA), прочут още като „ антитерористичния закон “ в Индия. Двамата мъже остават в ареста, а останалите бяха освободени до вторник вечерта. Офисът на NewsClick в Ню Делхи беше затворен и подложен под полицейски щемпел.

Откакто Моди пристигна на власт през 2014 година, Индия се срутва в интернационалната ранглиста за независимост на пресата, установявайки се на 161 от 180 страни в 2023 година на Репортери без граници показател. Някои нашумели случаи на секване на медиите стават новините; доста повече минават незабелязани отвън кръговете за правата на индивида.

На фона на заканите борбите за индийски телевизионни водещи не престават, само че какъв брой дълго?

Това, което прави последните набези забележителни обаче, е, че са свързани към отчет на New York Times за световна мрежа, получаваща средства от американския софтуерен милиардер Невил Рой Сингам, за които се твърди, че разгласява китайска агитация. NewsClick беше една от новинарските организации, посочени като получатели на финансиране. Докладът не допуска, че индийският новинарски уебсайт е направил закононарушение.

NewsClick отхвърли обвиняванията в отчета. Новинарският уебсайт твърди, че не разгласява никакви вести или информация по разпореждане на който и да е китайски индивид, нито приема инструкции от Singham по отношение на наличието си. В момента се организира полицейско следствие на хипотетичното китайско финансиране на уеб страницата.

В отчета си „ Глобална мрежа от китайска агитация води до американски софтуерен магнат “, New York Times разкри сенчеста мрежа, за която се твърди, че популяризира изявления на китайското държавно управление от финансиране на леви организации по целия свят посредством американски неправителствени организации. „ Годините на проучвания демонстрираха по какъв начин дезинформацията, както локална, по този начин и подкрепяна от чужбина, въздейства върху главния закостенял дискурс. Мрежата на господин Сингам демонстрира по какъв начин наподобява този развой отляво “, отбелязва американският ежедневник.

Но в Индия процесът на угнетяване на пресата и заплашване на левицата наподобява доста друго.

Годините на офанзиви против демократичните демократични полезности при администрацията на Моди бяха подтикнати от държавен дискурс, който очерня дисидентите като изменнически „ антинационалисти “.

Етикетирането на публицисти, учени, деятели и опозиционни фигури включва неразбираеми асоциации, без доказателства, за дребни маоистки селски въстания в селските региони на Индия. След това опозорените дисиденти биват съдени по репресивни антитерористични закони, лишени от съществени гаранции, съгласно интернационалните правозащитни групи.

На интернационалната сцена обаче доста от нарушаванията остават незабелязани – или по-точно, неспоменати – защото Индия се преглежда като Западът като противотежест на Китай.

С войната в Украйна, разкриваща раздялите сред по този начин наречения Глобален Север и Юг, фокусът в доста западни столици е върху мрежите за дезинформация, които водят до Москва и Пекин. Това е изключително очебийно, защото Съединени американски щати се насочат към урните през 2024 година с Доналд Тръмп като любимец за републиканската номинация.

Но Индия също се насочва към сериозни общи избори през идната година. Тъй като Моди прави кандидатура за трети мандат, има опасения, че акцията му още веднъж ще инструментализира влошаващите се връзки със прилежаща страна, с цел да разпали националистическа вълна. По подигравка на ориста, въоръжаването от страна на държавното управление на Моди на отчет на водещ американски ежедневник – работещ при свободите на пресата, залегнали в зрялата народна власт – в този момент заплашва самите полезности, които Западът твърди, че поддържа.

Отново заложени същите въпроси – и още веднъж

Мащабът и планирането на нападенията във вторник изпратиха неотложен сигнал в цяла Индия, че държавното следствие на NewsClick – което се проточи повече от две години без никакви обвинявания – се е повишило доста.

„ Случилото се е невиждано. Видяхме по какъв начин полицията подхваща координирани дейности в района на националната столица, а също и отвън Делхи. Буквално стотици служители на реда участваха, те бяха извикани доста рано сутринта или евентуално късно предната вечер, ” сподели Гуха Тхакурта.

Въпросите на полицията наподобява демонстрират едва схващане на ролята на публицистите в една народна власт. „ Попитаха ме дали съм чиновник на NewsClick. Казах не, аз съм съветник “, изясни той.

След това журналистът деец беше запитан дали е отразявал поредност от скорошни антиправителствени митинги, в това число стачка на фермери и демонстрации против спорен закон за поданството. „ Бяха доста учтиви. Но факт е, че те продължаваха да задават едни и същи въпроси. Те бяха запитани от разнообразни хора, разнообразни длъжностни лица, на разнообразни равнища “, описа Гуха Тхакурта.

Осъжданията от групи за отбрана на правата на медиите последваха незабавно, като Пресклубът на Индия съобщи, че е „ надълбоко угрижен “ за нападенията и Ню Йорк основан Комитет за отбрана на публицистите, наричайки го „ акт на чист тормоз и заплашване “.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, представител на Държавния департамент беше запитан дали Съединени американски щати са осведомени с опасенията по отношение на връзките на NewsClick с Китай, твърдяни от New York Times.

„ Ние сме наясно с тези опасения и сме видели тези отчети “, Ведант Пател сподели пред кореспонденти, като добави, че не може да разяснява истинността на изказванията. „ Отделно “, означи той, „ държавното управление на Съединени американски щати мощно поддържа стабилната роля на медиите в международен мащаб, в това число обществените медии, в една витална и свободна народна власт и ние показваме угриженост по тези въпроси пред индийското държавно управление, пред страните по света. ”

Няма известни правосъдни процедури в Съединени американски щати против Singham въз основа на отчета на New York Times. В Индия коментаторите означават, че даже обвиняванията за финансиране против NewsClick да се окажат правилни, всяко китайско финансиране на инвестиция от записана американска компания в бизнес начинание е законно.

Сайтовете на обществените медии в това време са цялостни с връзки към вести оповестява за частния фонд на Моди, PM CARES Fund, получаващ финансиране от китайски компании.

Разследване на Адани и истории, недокоснати от индийските медии

Разпит на сътрудници на свободна процедура, редакторски консултанти и сътрудници на NewsClick – които не носят отговорност за финансиране или финансови решения – повдигна вежди, защото мнозина направиха задълбочени репортажи по въпроси, които са или пренебрегнати, или незадълбочено отразявани от главните медии в страната.

Гуха Тхакурта, да вземем за пример, се счита за един от водещите в Индия и сигурно най-смелите, проверяващи публицисти. Бивш редактор на тогавашното влиятелно политическо списание Economic and Political Weekly (EPW), Гуха Тхакурта подаде оставка от поста през 2017 година след различия с издателя, откакто беше съавтор на публикация за Adani Group.

Конгломератът, воден от от Modi-ally Gautam Adani, беше обект на високопоставено следствие от основания в Съединени американски щати късо продавач Hindenburg Research, който упрекна групата в потребление на непрозрачни средства за вложение в личните си акции. Компанията отхвърля всевъзможни нарушавания. Адани отхвърля всевъзможни несъответствуващи връзки с индийския министър председател.

Гуха Тхакурта е единственият индийски публицист, чиято работа е упомената в отчета на Хинденбург. 68-годишният публицист е и създател на книгата „ Газови войни: крон капитализъм и Амбани “, която проверява нередности от бизнес династията Амбани, която също има тесни връзки с ръководещата партия Бхаратия Джаната (BJP).

„ Паранджой [Гуха Тхакурта] е единственият човек в индийските медии, който прави някакво съществено следствие на Adani Group “, сподели Кавита Кришнан, активистка за правата на дамите и някогашен водач на лява политическа партия. „ Той няма нищо общо с китайската агитация. Той беше разпитан, тъй като отхвърля да бъде пропагандист на индийското държавно управление. “

Кришнан беше под светлината на прожекторите предходната година, когато написа публикация, наказваща индийската левица за поддръжката на неутралната позиция на Моди по войната в Украйна. В последната си публикация, оповестена в петък, Кришнан подлага на критика New York Times за това, че не е дал подтекст в отразяването си и е пренебрегнал предизвестията й, че администрацията на Моди ще употребява обвиняванията за китайско финансиране, с цел да разбие NewsClick.

В отговор на Статията на Кришнан, оповестена в самостоятелния индийски новинарски сайт Scroll, New York Times споделя, че „ разгласява в детайли докладвана история, показваща връзките на мрежата [Singham] с китайските ползи. Бихме намерили за надълбоко тревожно и недопустимо, в случай че някое държавно управление употребява репортажите ни като опрощение да заглуши публицистите. “

Кришнан не е укротен от отговора. „ Историята на New York Times е въоръжена от индийското държавно управление “, изясни Кришнан. „ Тъй като това е New York Times, държавното управление е в положение да се базира на доверието в него, с цел да сътвори нервност, гняв, че това е доказателство за публицисти, финансирани от Китай. “

Проучванията за финансиране отстъпват място на разпитите за тероризъм

< p> Терористичните обвинявания след нападенията във вторник са нов, притеснителен поврат в настоящите следствия на NewsClick в индийския щат.

От 2021 година насам новинарският уебсайт е разследван от голям брой държавни организации, в това число Дирекцията за правоприлагане (ED) на министерството на финансите, Отделът за стопански закононарушения на полицията в Делхи и отделът за налози върху приходите.

След повече от две години никоя от правоприлагащите организации не е подала тъжби за пране на пари или правосъдни обвинявания против NewsClick.

Като се базира на UAPA против тероризма в своите следствия на NewsClick, държавното управление усили потенциала си за легален тормоз и съгласно специалистите накарайте дребен, недофинансиран новинарски уебсайт.

Но в изказване, оповестено след нападенията, NewsClick даде обещание да продължи да се бори, с цел да оцелее. „ Ние имаме цялостно доверие в съдилищата и правосъдния развой. Ние ще се борим за нашата журналистическа независимост и живота си в сходство с конституцията на Индия “, споделиха от организацията.

„ Връзката с Китай “

Тъй като наподобява, че делото NewsClick ще влезе в съда, ръководещата BJP към този момент печели политически точки от разногласието.

Политизирането стартира единствено дни след публикуването на отчета на New York Times, когато парламентарист от BJP твърдеше, без да дава доказателства, че Китай финансира NewsClick, както и опозиционния Конгрес

Във вторник, до момента в който полицията арестува Гуха Тхакурта и десетки други, BJP към този момент свързваше NewsClick с партийния водач на Конгреса Рахул Ганди.

„ Китайският Ганди “ се споделя в обява на BJP на X (известен преди като Twitter), показващи припокриващи се кръгове, представляващи опозиционната партия, NewsClick и Китай.

Инструментализирането на обвиняванията от Китай идва на фона на неуспехи в връзките сред Индия и Китай, откакто Си Дзинпин пропусна срещата на върха на Г-20, проведена от Ню Делхи предишния месец.

Антикитайските настроения нарастват експоненциално в Индия, съгласно Pew Research Center, разпалвайки база на индуски националисти, която не приема с положително око признаците на слабостта на Ню Делхи във връзка с външната политика. В навечерието на последните общи избори в Индия през 2019 година индийските въздушни удари против Пакистан единствено месеци преди гласуването да доведат до забележителна победа на Моди.

Кришнан се надява, че изказванията за финансиране от Китай няма да се трансфорат в избирателен въпрос преди 2024 година гласоподаване. „ Вярвам, че държавното управление на Моди няма да успее да употребява това в своя изгода като избирателен въпрос, тъй като всеки в Индия може да види, че това е невиждана принуда против публицистиката “, сподели тя. „ Мисля, че въпросът за изборите ще бъде репресиите против публицисти, а не изказванията за финансиране от Китай. “

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР