Невяна Митева – кандидатката за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков,

...
Невяна Митева – кандидатката за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков,
Коментари Харесай

САМО В ПИК И РЕТРО: Шампионката Невяна Митева печели медали от 9-годишна 

Невяна Митева – кандидатката за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков, е едно от най-големите имена в родното плуване. Републиканските ѝ върхове стоят непокътнати към този момент 30 години.

Тя има най-хубавите времена на 200 м бътерфлай. Рекордът ѝ в 50-метров басейн е 2:13,69 минути и е подложен на 15 юли 1988 година в София. На същата отдалеченост, само че в 25-метров басейн, нейното върхово достижение е 2:12,94 минути и датира от 18 март същата година в Благоевград.

Безспорно един от паметните ѝ спортни триумфи е присъединяване ѝ на Олимпийските игри в Сеул през 1988 година Едва 18-годишната тогава Невяна е на косъм от орден в щафетата 4х100 м бътерфлай дружно с другите ни надарени плувкини от златните времена на плувния спорт у нас – Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-о място в крайното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, само че остава 12-а в света. Още преди Игрите в Сеул тя е оповестена за Заслужил занаятчия на спорта.
свързани новини51477на 08.11.2021156764на 30.10.2021
В басейна Невяна за пръв път влиза на 9-годишна възраст в родния си Добрич, където първите ѝ треньори незабавно виждат шампионския ѝ капацитет. Самата Митева след време приключва НСА и известно време работи като треньор в ЦСКА, подготвяйки млади очаквания в плуването. След това се отдръпва от спортните среди и влиза във военновъздушните сили.

Своите над 120 медала, купи и оценки още пази в родния си дом в Добрич, а всички нейни съграждани я дефинират като горделивост за града.



13-годишната Невяна в басейна в Добрич



Невяна (втората от дясно наляво) на олимпиадата в Сеул през 1988 година с Юлия Берберян, Катерина Малеева, Георги Михалев и Бистра Господинова



Митева има над 120 медала



Със брачна половинка си Явор и щерка им на Рилските езера
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР