Неврофизиолози от Китай са изследвали мозъчните реакции на хора, които

...
Неврофизиолози от Китай са изследвали мозъчните реакции на хора, които
Коментари Харесай

Компютърната стратегия помага на концентрацията

Неврофизиолози от Китай са изследвали мозъчните реакции на хора, които играят игри с компютърни тактики и открили, че това покачва концентрацията им. Геймърите имали нараснала дарба бързо да набележат значимите неща. Изводите от направеното проучване са оповестени в научното издание „ Frontiers in Human Neuroscience “.

Наблюденията посочили, че огромният опит в стратегически игри доста усъвършенства селективността на човешкото внимание. Геймърите-ветерани ръководят когнитивните си качества доста по-ефективно, до момента в който следят набор от разнообразни цели. Това допуска, че сходни игри могат да се употребяват при образование за трениране на концентрацията, считат създателите на изследването от Университета по електроника и технология в Китай.
През последните 20 години учени, общественици, политици и родители разискват въпроса за изгодата и вредата от компютърните игри и по какъв начин те могат да се отразят върху държанието на децата и възрастните, както и върху работата на човешкия мозък.
Този въпрос провокира интереса на неврофизици и психолози. Техните опити и наблюдения демонстрират, че компютърните игри не провокират взаимозависимост, сходна на тази от алкохол или опиати. Някои от тях дори се оказали потребни за епизодичната памет и реакциите, а други, в противен случай, влошили положението на дълготрайната памет.
Учените разкрили и още една позитивна страна на компютърните игри: опитът при игри с избран тип компютърни тактики, при които геймърите би трябвало непрекъснато да превключват вниманието си и да се концентрират бързо върху разнообразни обекти, въздейства на способността на мозъка да филтрира значимата и маловажната информация.
Стратегии на мозъчната активност
За потребностите на опита учените употребявали група от 40 студенти, половината от които играели професионално „ League of Legends “, съчетаваща детайли на тактика и екшън. Изборът паднал върху тази игра, защото тя изисквала по едно и също време стратегическо мислене, дарба да се следи бързо протичащото се на екрана и да се реагира при значими събития.
Мозъчните реакции са били изследвани благодарение на електроенцефалограф, последван от обикновен тест за централизация. Учените показвали на екрана доста бързо инцидентно подбрани числа и букви и помолили доброволците да натискат бутон, при положение, че са видели избран знак.
Експериментът посочил, че мозъкът при професионалните геймъри на „ League of Legends “ обработвал информацията доста по-бързо, в сравнение с другите участници в него – те натискали бутона вярно в 96 – 98 % от случаите, до момента в който при по-малко опитните играчи индикаторите паднали до 86 %.
Това разминаване било доказано и от електроенцефалограмите – мозъкът на геймърите реагирал доста по-активно на подадените сигнали и успявал да ги проучва с 50-100 милисекунди по-бързо, в сравнение с при другите участници.
Така учените създали заключението, че професионалните геймъри разпределят доста по-добре вниманието си и могат да се концентрират по-добре, в сравнение с по-неопитните играчи на „ League of Legends “.
Това значи, че сходни стратегически игри може да бъдат употребявани за трениране на вниманието и способността то да бъде разпределено сред сериозно значими цели в тези области от индустрията и стопанската система, където те са от изключително значение. За задачата учените оферират да се организира изследване дали геймърите ще реагират толкоз бързо на появяването и изгубването на обекти не на екрана, а в действителния живот. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР